Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στις τράπεζες

Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στις τράπεζες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της MSCI συνέχισε και χθες να προκαλεί κλυδωνισμούς στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να βγάλει άμυνες, στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης παραδόθηκε και πάλι στους πωλητές οι οποίοι για μία ακόμη ημέρα έβαλαν στο στόχαστρό τους τις μετοχές των τραπεζών, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Φεβρουαρίου του 2016. Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο πως οι… μετασεισμοί της αφαίρεσης των τριών συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Ελλάδας θα συνεχιστούν για αρκετές συνεδριάσεις και –αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρά ανοδικά ξεσπάσματα– θα κορυφωθούν στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την ισχύ των αλλαγών, την 30ή Νοεμβρίου. Οπως άλλωστε σημειώνουν και οι αναλυτές της Κύκλος Χρηματιστηριακή, «o υποχρεωτικός χαρακτήρας της αποεπένδυσης από τραπεζικούς τίτλους μέχρι το τέλος του μήνα, δεν αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές σκέψεις, από τη συνέχιση των αθρόων πωλήσεων για τους θεσμικούς επενδυτές εξωτερικού που τους κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 630,59 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 0,59%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,21%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέα βουτιά της τάξεως του 5,42% και στις 457,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στα 39,26 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Οκτωβρίου το ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε ένα οριζόντιο κανάλι τιμών προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα του, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Η έξοδος των τριών τραπεζών από τους δείκτες MSCI Emerging Markets & MSCI Greece Standard, χωρίς αναπλήρωση άλλων τίτλων, είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για το ελληνικό Χρηματιστήριο που αθροίζεται σε τόσα άλλα (Follie-Follie, αποχώρηση εταιρειών). Παρά την αύξηση βαρύτητας άλλων τίτλων θα επιφέρει σημαντικές εκροές, αλλά και υποβάθμισή του, σε σχέση με ανταγωνιστικές του αγορές.

Αν και ένα πιθανό window dressing ωραιοποίησης των πιεσμένων αποτιμήσεων όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους φαντάζει δύσκολο σήμερα, δεν πρέπει να αποκλείεται. Δυσκολεύει όμως όλο και περισσότερο, αφού οι διεθνείς συγκυρίες δεν βοηθούν ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή