ΗΠΑ υπέρ έκδοσης Γκρούεφσκι

ΗΠΑ υπέρ έκδοσης Γκρούεφσκι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Τελικά, η «σκληρή» Ουγγαρία δέχεται πρόσφυγες – αρκεί να πρόκειται για πολιτικούς φίλους του πρωθυπουργoύ Ορμπαν. Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, υπέβαλε χθες τα χαρτιά του στην υπηρεσία ασύλου της Βουδαπέστης, την ώρα που οι Αρχές της χώρας του ζήτησαν την έκδοσή του, ώστε να εκτίσει την ποινή της διετούς φυλάκισης στην οποία έχει καταδικαστεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Αλβανίας, ο Γκρούεφσκι πέρασε τα σύνορα Αλβανίας – Μαυροβουνίου στη διάβαση Μποζάτζ ως επιβάτης ουγγρικού διπλωματικού οχήματος στις 11 Νοεμβρίου. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Balkan Insight, o Γκρούεφσκι (που δεν έχει διαβατήριο, καθώς έχει κατασχεθεί) επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα. Οι Αρχές του επέτρεψαν να περάσει, εφόσον δεν είχε εκδοθεί ακόμη το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ, που εκδόθηκε στις 13 Νοεμβρίου. Στις 12 Νοεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να εμφανιστεί στη φυλακή για να ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε υποστηρίξει ότι οι ουγγρικές αρχές «δεν είχαν καμία ανάμειξη στην έξοδο του κ. Γκρούεφσκι από τη χώρα του». «Δήλωσε ότι απειλείται η ασφάλειά του και αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι η διαδικασία ασύλου δεν θα διεξαχθεί σε ζώνη τράνζιτ αλλά στη Βουδαπέστη», υποστήριξε ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν, Γκεργκέλι Γκούλιας. Οι πολιτικοί δεσμοί ανάμεσα στον Ορμπαν και τον Γκρούεφσκι είναι γνωστοί: ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε μεταβεί στα Σκόπια για να υποστηρίξει το συντηρητικό κόμμα VMRO του Γκρούεφσκι στις εκλογές του 2017, ενώ τον Ιούνιο έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στη διαδήλωση εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία το όνομα της χώρας αλλάζει σε Βόρεια Μακεδονία.

Η αποχώρηση του Γκρούεφσκι και η άνοδος στην εξουσία του κεντροαριστερού Ζόραν Ζάεφ κατέστησαν εφικτή τη συμφωνία αυτή. «Τα δικαστήρια (των Σκοπίων) καταδίκασαν τον Νίκολα Γκρούεφσκι σε διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας. Η καταδίκη έχει επιβεβαιωθεί πολλαπλώς, ενώ ο κ. Γκρούεφσκι έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τέσσερις ακόμη ποινικές υποθέσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα Politico. «Πιστεύουμε ότι ο κ.Γκρούεφσκι πρέπει να λογοδοτήσει εντός του μακεδονικού (sic) νομικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή