Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι πιθανό να συμπληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και όχι εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν 23 μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να έχουν αποκαλύψει ήδη δημοσίως ότι έχουν καταθέσει σχετική επιστολή, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος.

Νωρίτερα, ο Συντηρητικός βουλευτής Στιβ Μπέικερ, που πρωτοστατεί στην παρότρυνση των ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων του να υποβάλουν επιστολές είχε υποστηρίξει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το αρμόδιο κομματικό όργανο, η Επιτροπή 1922, είχε ήδη λάβει τις 48 επιστολές. Λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι ο εν λόγω αριθμός ίσως είναι ανακριβής. «Μάλλον όμως δεν είμαστε μακριά», συμπλήρωσε.

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι-1

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να γνωστοποιήσουν εάν έχουν στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 του κόμματος, Sir Graham Brady. Από την πλευρά του ο πρόεδρος δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει πόσες επιστολές έχουν σταλεί στο γραφείο του μέχρι να φτάσουν τις 48, οπότε και η Μέι θα ανακοινώσει δημοσίως ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Η Τερέζα Μέι κινδυνεύει να ανατραπεί σε περίπτωση που οι 158 από τους 315 βουλευτές ψηφίσουν εναντίον της.  Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, Κρίστοφερ Χόουπ τοποθετεί μάλιστα την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, το βορειοϊρλανδικό κόμμα, διεμήνυσε ότι η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι-2

Κατά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος». Η Telegraph επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

Χθες, Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το Brexit παρά τις παραιτήσεις υπουργών αλλά και τη διαδικασία για πρόταση μομφής εναντίον της.

«Στόχος μου είναι να προτάξω το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου πολιτικό συμφέρον παραπάνω. Θα κάνω το καθήκον μου να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι-3

«Δεν θα κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο της και ότι όλες οι επιλογές περιελάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της λέγοντας πως «η πορεία που έχει χαραχτεί είναι η σωστή» και ότι «θέλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα ότι «εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει» και ότι «η απόρριψη της συμφωνίας θα έβαζε τη Βρετανία στο μονοπάτι της βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας».

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που έχουν καταθέσει επιστολή, υποστήριξε ότι οι υπογραφές εναντίον της Μέι αυξάνονται και ότι η αντικατάστασή της θα μπορούσε να ολοκληρωθεί όχι σε μήνες αλλά σε εβδομάδες.

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι-4

Σημειώνεται δε ότι οι δηλώσεις Μογκ γίνονται στον απόηχο των παραιτήσεων τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους με τους όρους του προσχεδίου της Μέι.

Δημοσιογράφος του BBC δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι Συντηρητικός βουλευτής του είπε πως αν καταψηφιστεί η συμφωνία, τότε μαζί με άλλους βουλευτές θα προχωρήσουν σε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρέχμαν Τσίστι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή