Επανεκκίνηση εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ επιχειρεί η Κίνα

Επανεκκίνηση εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ επιχειρεί η Κίνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προσπάθεια διευθέτησης των εμπορικών διαφωνιών με την Ουάσιγκτον επιχειρεί το Πεκίνο, προτείνοντας σειρά μεταρρυθμίσεων που ωστόσο δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, αυτή τη φορά οι προτάσεις του Πεκίνου υποβλήθηκαν με γραπτή επιστολή προς την Ουάσιγκτον και η κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε νέο γύρο επίσημων επαφών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Την πληροφορία ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς πάντως να επεκταθούν σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής. Αρκέστηκαν να αναφέρουν πως επρόκειτο για μια αναδιατύπωση παλαιότερων υποσχέσεων της Κίνας, αλλά προσέθεσαν πως η κίνηση θεωρήθηκε αναγκαία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον είναι να εγκαταλείψει το Πεκίνο την πολιτική κλοπής τεχνογνωσίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και γενικότερα την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, να ανοίξει τις αγορές στον διεθνή ανταγωνισμό αλλά και να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες του εμπορίου.

Οι δύο πλευρές έχουν διακόψει κάθε εμπορική διαπραγμάτευση εδώ και μήνες. Μία από τις πηγές ανέφερε πως το Πεκίνο ζητάει με την εν λόγω επιστολή να άρει η Ουάσιγκτον τους δασμούς που έχει επιβάλει σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 250 δισ. δολαρίων. Η ίδια πηγή προσέθεσε με έμφαση, «δεν πλησιάζουν μια καλή συμφωνία για το εμπόριο, δεν βρίσκονται στο ίδιο σύμπαν». Από κινεζικής πλευράς, ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε χθες πως οι δύο χώρες έχουν αρχίσει εκ νέου επαφές «σε υψηλό επίπεδο» μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν προσφάτως ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Σι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οι δύο άνδρες θα παρευρεθούν στη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο σενάριο ότι οι δύο ηγέτες θα κηρύξουν κάποιου είδους ανακωχή στην Αργεντινή και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να υλοποιήσουν τις απειλές για περαιτέρω μέτρα αντεκδίκησης. Σύμφωνα, άλλωστε, με πηγές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχε προηγηθεί την Τρίτη συνομιλία της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας για εμπορικά θέματα με την κινεζική μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ουάσιγκτον έχει, πάντως, δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αρχίσει ξανά επίσημες συνομιλίες με το Πεκίνο αν η Κίνα δεν υποβάλει προτάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Επειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο στις αρχές του μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την προσδοκία ότι οδεύει προς εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Την ίδια στιγμή όμως δήλωνε έτοιμος να επιβάλει περισσότερους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διμερείς επαφές.

Οι δασμοί 10% που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων πρόκειται να αυξηθούν στο 25% από την 1η Ιανουαρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ, άλλωστε, έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για εισαγωγές αξίας 267 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή