Πρόταση για σύσταση επιτροπής διαλόγου σήμερα στην Ιεραρχία

Πρόταση για σύσταση επιτροπής διαλόγου σήμερα στην Ιεραρχία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στρίβειν διά του διαλόγου, κατά τα προσφιλή ειωθότα (και) της νυν κυβέρνησης, επιλέγει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος για να πέσουν οι τόνοι στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το κλίμα μεταξύ των 82 μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σαφώς αρνητικό κατά της συμφωνίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον κ. Ιερώνυμο, και μια σημερινή απόρριψή της θα αποτελούσε ηχηρή πολιτική ήττα για τον κ. Ιερώνυμο. Τη δυσφορία του για μη ενημέρωση επί της συμφωνίας, αλλά, εμμέσως, και κατά του περιεχομένου της έχει εκφράσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Ειδικότερα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για βασικά σημεία της συμφωνίας, όπως η μισθοδοσία των κληρικών και το εργασιακό τους καθεστώς, συγκαλείται σήμερα η Ιεραρχία, στην οποία μετέχουν και οι 82 μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του θα επιχειρήσει να λύσει τις απορίες των μητροπολιτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκδηλώσει ανοικτά τη διαφωνία τους οι κληρικοί να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και να μισθοδοτούνται ευθέως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος στοχεύει να προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργεια διαλόγου επί των σημείων της συμφωνίας, καθώς, εκτός από τη μισθοδοσία των κληρικών, στη συμφωνία Κράτους – Πολιτείας περιλαμβάνονται η πρόβλεψη για θρησκευτική ουδετερότητα και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο διάλογος δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήξης, και δεν αποκλείεται η κλεψύδρα να αδειάσει μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Αλλωστε, οι χρόνοι στην Εκκλησία είναι, συνήθως, αργοί.

Ωστόσο, η επιλογή της σύστασης επιτροπής, με δεδομένη και τη συχνή «εργαλειοποίηση» του διαλόγου για να μη ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, έχει δημιουργήσει σε μερίδα της Ιεραρχίας την πεποίθηση ότι ο κ. Ιερώνυμος προχωρά σε ελιγμό με στόχο να αποφύγει την απόρριψη της συμφωνίας από την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

Ενδεικτικά, χθες συνεχίστηκαν οι δηλώσεις μητροπολιτών κατά της προτεινόμενης συμφωνίας. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι «βγήκαν τα μαχαίρια» και μεταξύ μητροπολιτών που έχουν διατυπώσει διαφορετική θέση για τη συμφωνία. Χαρακτηριστικά, χθες ανοικτές βολές εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος προς τους μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο για τις δηλώσεις που έκαναν σχετικά με τα δικαιώματα των κληρικών και κατά της συμφωνίας. «Οταν έρχεται ένας μητροπολίτης και λέει αγαπώ τους κληρικούς περισσότερο από σένα, λέει κάτι που δεν μπορεί να σταθεί. Είχαμε μια φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες. Αν είναι δυνατόν», είπε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος φέρεται μεταξύ εκείνων που συνέταξαν τη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή