ΣΕΒ: Αύξηση κατώτατου μισθού υπό δύο προϋποθέσεις

ΣΕΒ: Αύξηση κατώτατου μισθού υπό δύο προϋποθέσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο βασικές προϋποθέσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού θέτει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο: να βεβαιωθεί παράλληλα και αύξηση της μέσης παραγωγικότητας της οικονομίας για το 2018 και να συνδυαστεί με την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η θέση του Συνδέσμου λαμβάνει ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα, με δεδομένη τη σημερινή προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στη συνάντηση αυτή δεν θα εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι, καθώς η ΓΣΕΕ (με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης) δεν θα συμμετάσχει. Με επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι σε μια χώρα χαμηλής ανταγωνιστικότητας, όπως η Ελλάδα, είναι αδύνατο μια επιχείρηση να πληρώνει καλύτερους μισθούς, όταν, μάλιστα, δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, και επιβιώνει μέσα σε φορολογικούς και ρυθμιστικούς παραλογισμούς.

ΣΕΒ: Αύξηση κατώτατου μισθού υπό δύο προϋποθέσεις-1

«Σε μια χώρα που οι μεγάλες επενδύσεις περιμένουν δεκαετίες για να πάρουν το πράσινο φως, ή καταλήγουν σε διαιτησίες και δικαστήρια, ή και την αποχώρηση, επειδή δεν τηρούνται οι νόμοι, δεν είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να δοθούν καλύτεροι μισθοί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για να καταλήξει πως σε μια τέτοια χώρα, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στην απασχόληση και στην ακόμα πολύ υψηλή ανεργία. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων που οδηγούν σε συσσώρευση μέσων παραγωγής, και κερδίζονται με την παραγωγική εργασία στους χώρους δουλειάς και όχι σε υπουργικά γραφεία.

Οπως μάλιστα επισημαίνεται στο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου, μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία δεν θα συνδέεται με τη μεταβολή της παραγωγικότητας ή τη μείωση του ήδη υψηλού μη μισθολογικού κόστους εργασίας, κινδυνεύει να εκτοπίσει από την επίσημη αγορά αρκετούς εργαζομένους, που θα έρθουν αντιμέτωποι είτε με την ανεργία, είτε με την απώλεια της προστασίας που προσφέρει η επίσημη απασχόληση.

Ο ΣΕΒ «αποκαλύπτει» ότι αυτό διαπιστώνεται και στις μελέτες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και του ΚΕΠΕ που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς και από ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ζητεί την άμεση δημοσιοποίηση των μελετών-εκθέσεων που κατατέθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας στη διαδικασία διαβούλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή