«Exit» για Τερέζα Μέι και συμφωνία

«Exit» για Τερέζα Μέι και συμφωνία

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρή πολιτική θύελλα που όλοι περίμεναν στη Βρετανία ύστερα από την κατ’ αρχήν συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Λίγες ώρες μετά την έγκριση του επώδυνου συμβιβασμού από την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου της, η Τερέζα Μέι βρέθηκε να δίνει μια πολύ δύσκολη, διπλή μάχη για τη σωτηρία της συμφωνίας και για την προσωπική της πολιτική επιβίωση. Δύο υπουργοί και δύο υφυπουργοί, οπαδοί του σκληρού Brexit, είχαν παραιτηθεί μέχρι χθες το βράδυ, ενώ ηγετικό στέλεχος των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών υπέβαλε στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών πρόταση δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού.

Το πλήγμα

Το βαρύτερο, μέχρι στιγμής, πλήγμα για τη Μέι ήρθε με την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ. Ο 44χρονος πολιτικός είχε διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος είχε επίσης παραιτηθεί τον Ιούλιο, βρίσκοντας υπερβολικά υποχωρητική, έναντι των Βρυξελλών, τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησής του. Ο Ράαμπ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη του ογκώδους ντοκουμέντου (585 σελίδες) που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες, καθώς εκπροσωπούσε τη χώρα του στις εντατικές διαβουλεύσεις με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Στην επιστολή παραίτησης ο Ράαμπ υποστηρίζει ότι το εν λόγω ντοκουμέντο «απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», επειδή θεσπίζει διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιρλανδίας από την υπόλοιπη χώρα και ότι υποχρεώνει τη Βρετανία να ακολουθεί επ’ αόριστον τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επί των οποίων δεν θα έχει κανένα λόγο.

Εκτός από τον Ράαμπ, παραιτήθηκαν η υπουργός Εργασίας Εσθερ Μακβέι, ο υφυπουργός για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα, η υφυπουργός Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν και παράγοντες της δημόσιας διοίκησης και των Συντηρητικών.

«Exit» για Τερέζα Μέι και συμφωνία-1

Στην επιστολή του προς το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ ζητεί να αρθεί η εμπιστοσύνη προς την Τερέζα Μέι, υποστηρίζοντας ότι «υποχώρησε σε όλα τα ζητήματα-κλειδιά» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ότι η επιτευχθείσα συμφωνία «δεν οδηγεί σε πραγματικό Brexit».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, προσθέτοντας ότι άλλοι συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένου του τέως υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, θα μπορούσαν να αναλάβουν επάξια αυτόν τον ρόλο.

Η διαδικασία

Για να κινηθεί η διαδικασία αντικατάστασης της Τερέζα Μέι πρέπει να συγκεντρωθούν 48 υπογραφές βουλευτών, κάτι που μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε συμβεί. Αν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές, τότε θα πρέπει η πρωθυπουργός να καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των 315 βουλευτών που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις. Ορισμένοι εκ των ευρωπαϊστών βουλευτών του κόμματος διεμήνυαν χθες ότι σε αυτή την περίπτωση, θα συνταχθούν ανοιχτά με όσους ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα για την ακύρωση του Brexit. Πάντως, η Τερέζα Μέι κατέστησε σαφές διαμέσου εκπροσώπου της ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα δώσει τη μάχη για να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα και να διασώσει τη συμφωνία.

Από το βήμα του Κοινοβουλίου, η Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι η συμφωνία εγγυάται την αποχώρηση από την Ε.Ε. «με ομαλό τρόπο» και ότι με αυτήν η Βρετανία «ανακτά τον έλεγχο των χρημάτων, των νόμων και των συνόρων της». Οι δηλώσεις της έγιναν δεκτές με αποδοκιμασίες και ειρωνικά γέλια από βουλευτές των άλλων κομμάτων, αλλά και της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία, τονίζοντας ότι απορρίπτει «το πλαστό δίλημμα ανάμεσα σε αυτή την κακή συμφωνία και στην έξοδο χωρίς συμφωνία».

Στην τρίωρη συζήτηση που ακολούθησε, η Τερέζα Μέι αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Γενική ήταν η αίσθηση ότι η πρωθυπουργός δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας.

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε ανακοινώσει ότι θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Νοεμβρίου για την έγκριση της συμφωνίας. «Οσο κι αν νιώθω άσχημα που φεύγετε, θα κάνω το παν ώστε να γίνει ο αποχωρισμός κατά το δυνατόν λιγότερο οδυνηρός, τόσο για εσάς όσο και για εμάς», δήλωσε ο Τουσκ, απευθυνόμενος προς τους Βρετανούς πολίτες. «Πολύ ικανοποιημένη» για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία παραμένει υπολογίσιμη και συνέστησε στις κυβερνήσεις των «27» να προετοιμάζονται και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Σε νέες δηλώσεις του, ύστερα από τις παραιτήσεις των Βρετανών υπουργών, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, «όπως και για ένα μη Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή