Πράσινο φως στην Onex για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου

Πράσινο φως στην Onex για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολυαναμενόμενη επικύρωση του Πρωτοδικείου Σύρου έλαβε τελικά, χθες, το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων στο Νεώριον. Με την απόφαση αυτή τα ιστορικά ναυπηγεία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και τα παλαιότερα στη χώρα περνούν στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα. Η Onex αναλαμβάνει να κάνει επενδύσεις και να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις που άφησε η προηγούμενη ιδιοκτησία. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή όλων των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. Επίσης, περιλαμβάνει απομείωση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου φέτος στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις παραπάνω προσαρμογές μειώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ. Η Onex Ναυπηγεία Σύρου θα αναλάβει υποχρεώσεις προς την Alpha 2 εκατ. ευρώ, προς την Πειραιώς 1,8 εκατ., προς τον ΕΦΚΑ 20,7 εκατ., στους πρώην εργαζομένους αμοιβές για 60 εργάσιμες και τα οφειλόμενα, προς το ελληνικό Δημόσιο 6,09 εκατ. Οι απαιτήσεις από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρείες κοινής ωφελείας, λοιπούς οργανισμούς και ιδιωτικών παρόχων «κουρεύονται» κατά 85,67% και θα εξοφληθούν σε 24 μηνιαίες δόσεις. Οι «ουσιώδεις προμηθευτές» θα εξοφληθούν ολοσχερώς εντός 60 ημερών, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% και εξοφλούνται επίσης σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Μιλώντας στην «Κ» ο μέχρι σήμερα ισχυρός άνδρας και βασικός μέτοχος του Νεώριου Σύρου, Νικόλαος Ταβουλάρης, σημειώνει πως «με τη δημοσίευση της απόφασης του Πρωτοδικείου ολοκληρώνονται το πρώτο μέρος της διαδικασίας μεταβίβασης του ναυπηγείου και ένας κύκλος 25 χρόνων παρουσίας μας στο Νεώριο». Ως προς τους όρους μεταβίβασης υπογραμμίζει πως «η συνεργασία μας με τη διάδοχο κατάσταση έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στη συμφωνία εξυγίανσης την οποία προσυπογράψαμε. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα ιδιοκτησία».

Τα ναυπηγεία λειτουργούν πρακτικά ήδη από την άνοιξη φέτος υπό τη νέα ιδιοκτησία λόγω συμφωνίας-γέφυρας μεταξύ της πλευράς Ταβουλάρη και Ξενοκώστα. Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί στο Νεώριο περί τα 40 πλοία και με τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης και επιστροφής των ναυτιλιακών στη Σύρο αναμένεται έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με κύκλους της νέας διοίκησης, να φτάσουν ή και να υπερβούν τα 60. Στην ανάκαμψη αυτή του ναυπηγείου έχουν μέχρι στιγμής συμβάλει καταλυτικά Ελληνες επιχειρηματίες της ναυτιλίας, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Πρόσφατα, η Onex υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη ναυπήγηση πλοίων, επιβατηγών και στρατιωτικών, από αλουμίνιο με τη γαλλική εταιρεία Ocea Construction Navale, η οποία ειδικεύεται στον τομέα, με αντικείμενο τη συμπαραγωγή νεότευκτων σκαφών για την ακτοπλοΐα και ιδιώτες πελάτες (yachts) αλλά και για την ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό. Επίσης, η Onex έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της MAN Diesel & Turbo, για τα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή