Επενδυτική εταιρεία ακινήτων ιδρύει ο όμιλος Φουρλή

Επενδυτική εταιρεία ακινήτων ιδρύει ο όμιλος Φουρλή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου ήδη έχει σημαντική παρουσία, «βλέπει» ο όμιλος Φουρλή ο οποίος προχωρεί στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η κίνηση αυτή, πέρα από το γεγονός ότι αποδεικνύει την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων το τελευταίο διάστημα ύστερα από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης, αποτελεί και μια «τονωτική ένεση» για το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς σε βάθος χρόνου η νέα ΑΕΕΑΠ θα εισαχθεί σε αυτό βάσει της προβλεπόμενης νομοθεσίας.

Η νέα εταιρεία, 100% θυγατρική του ομίλου, φέρει την ονομασία Trade Estates και, όπως ανακοίνωσε χθες, ο εισηγμένος στο Χ.Α. όμιλος υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές, η διαδικασία αδειοδότησης γίνεται μέσα σε διάστημα 4-6 μηνών. Στη συνέχεια, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να εισαχθεί στο Χ.Α. εντός δύο ετών από τη λήψη της άδειας. Το πότε τελικώς θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη της εταιρείας, από τις συνθήκες που θα επικρατούν στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στον φάκελο αίτησης αδειοδότησης της ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της λιανικής οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, καθώς και τα επενδυτικά ακίνητα λιανικής του ομίλου στην Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 176 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά συνολικά ακίνητα, εκ των οποία τα τέσσερα είναι ακίνητα στα οποία στεγάζονται καταστήματα ΙΚΕΑ (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουλγαρία και Κύπρο), ενώ τα άλλα τρία είναι το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου στο Σχηματάρι, η παλαιά αποθήκη χονδρικής του ομίλου στα Οινόφυτα έκτασης 25.000 τ.μ., καθώς και το ακίνητο στην περιοχή του Ρέντη (κοντά στην οδό Πειραιώς), το οποίο σήμερα νοικιάζουν μεταξύ άλλων οι αλυσίδες «Κωτσόβολος», Lidl, Jysk, «Διάφανο».

Τα ακίνητα αυτά αποτελούν το αρχικό χαρτοφυλάκιο, με την εταιρεία να επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα αναπτυχθεί δυναμικά με την απόκτηση νέων ακινήτων και εκτός ομίλου Fourlis, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μείγμα ακινήτων λιανικής υψηλής ποιότητας.

H νέα ΑΕΕΑΠ θα δραστηριοποιηθεί μόνο στην κατηγορία των ακινήτων που σχετίζονται με τις λιανικές πωλήσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς, όπως επισημαίνουν στην «Κ» πηγές του ομίλου, αποτελεί στρατηγική απόφαση να μην εμπλακεί με άλλες κατηγορίες του real estate. «Είμαστε επί σειράν ετών εταιρεία λιανικής, έχουμε τεχνογνωσία σε αυτή την κατηγορία και εκεί ξέρουμε να αναγνωρίζουμε καλά ακίνητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για σύγχρονα, εξειδικευμένα κέντρα διαχείρισης των παραγγελιών.

Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε ο όμιλος Φουρλή σε αυτή την κίνηση θα πρέπει να αναζητηθούν και στις χαμηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα ακίνητα, αλλά και στο γεγονός ότι η διαχείριση των ακινήτων μέσω ΑΕΕΑΠ θεωρείται ότι παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια και επομένως μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα κεφάλαια, κυρίως από ξένους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή