Αναπόφευκτη η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

Αναπόφευκτη η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσω ολοταχώς για την τρίτη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής οδεύει η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Οπως υποστηρίζουν φορείς της Δυτικής Αττικής, δύο χρόνια μετά την έγκριση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού δεν έχει ξεκινήσει ούτε μία νέα υποδομή και αυτές που πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθούν δεν μπορούν να είναι έτοιμες πριν από το 2021-22. Η Περιφέρεια, πάντως, χθες «άδειασε» τον Δήμο Αθηναίων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και Ασπροπύργου Νίκου Μελετίου για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο και μάλιστα με ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή καύση) σκουπιδιών προκάλεσε αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα. Ο κ. Μελετίου χθες εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι έχει δεχθεί τη δημιουργία μονάδας καύσης στην περιοχή του. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό, ούτε έχει συζητηθεί. «Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία δύο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ανατολικά και δυτικά του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, ενώ για τον Δήμο Ασπροπύργου προβλέπεται ότι θα εξυπηρετείται από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Ανω Λιοσίων», ανέφερε. Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι στις 23 Νοεμβρίου θα υποβληθεί στην Ε.Ε. αίτηση χρηματοδότησης για την επέκταση/αναβάθμιση του ΕΜΑ.

Δυσπιστία

Οι φορείς της Δυτικής Αττικής υποδέχθηκαν με δυσπιστία και τις δύο ειδήσεις. Οπως σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Δυτικό Μέτωπο, Τάσος Κεφαλάς, «ο Δήμος Αθηναίων στην ουσία απεκδύεται την υποχρέωση να συμβάλει στον σχεδιασμό με δύο μονάδες διαχείρισης και θεωρεί αυτονόητο να μεταφέρει τα σκουπίδια στη Δυτική Αττική», ανέφερε. Χαρακτήρισε, δε, υποκριτική τη στάση του κ. Μελετίου, σημειώνοντας ότι οι δύο δήμοι έχουν από τον Μάιο υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μονάδας στον Ασπρόπυργο.

Οσον αφορά στις ανακοινώσεις της Περιφέρειας, οι φορείς της Δυτικής Αττικής εκτιμούν ότι δεν μπορούν να κρύψουν την αδυναμία της να εφαρμόσει τον νέο σχεδιασμό και, ως συνέπεια, να αποτρέψουν την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. «Η κατάσταση σήμερα δεν διαφέρει καθόλου σε σχέση με πριν από μία τετραετία», εκτίμησε ο κ. Κεφαλάς. «Το 95,4% των απορριμμάτων της Αττικής οδηγείται στη Φυλή, το 90,53% θάβεται στον ΧΥΤΑ και μόλις το 7,47% ανακτάται. Δεν έχει δημιουργηθεί καμία νέα υποδομή».

Οπως εκτιμάται, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην προώθηση έργων από την Περιφέρεια και τους δήμους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα επέκταση (γ΄ φάση) του ΧΥΤΑ Φυλής. «Ηδη αποφάσισαν να προσθέσουν μια στρώση απορριμμάτων στην ήδη αποκατεστημένη α΄ φάση του ΧΥΤΑ, με το πρόσχημα ότι υπάρχει καθίζηση. Αυτό όμως δεν φθάνει και οι μελέτες του ΕΔΣΝΑ μιλάνε για 10 μήνες ζωής. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι αντί να κλείσει ο ΧΥΤΑ το 2020, όπως διαμηνύει η Περιφέρεια, θα επεκταθεί εκ νέου», ανέφερε ο κ. Κεφαλάς. «Είναι δε αμφίβολο ότι ακόμα κι αν είχαν το θάρρος να το εξαγγείλουν, δεν φθάνει ο χρόνος ζωής που απομένει στον σημερινό ΧΥΤΑ για την κατασκευή της γ΄ φάσης. Επομένως, οδηγούμαστε σε έναν χρόνο από σήμερα σε μια περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση, συνεχίζοντας παράλληλα την επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή