Χωρίς προσωπικό η «μάχη» στις ΜΕΘ

Χωρίς προσωπικό η «μάχη» στις ΜΕΘ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστές κλίνες, υποστελέχωση αλλά και αναμονή που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ασθενείς, συνθέτουν το σκηνικό της καθημερινής «μάχης για τη ζωή» που δίνει το προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας της χώρας μας. Στο ΕΣΥ δύο στις δέκα κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κλειστές σε σταθερή βάση, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ σε κάθε εν λειτουργία κλίνη αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κλίνη εντατικής. Σε καθημερινή βάση η λίστα του ΕΚΑΒ με τους βαρέως πάσχοντες που αναζητούν κλίνη σε εντατική αριθμεί κατά μέσον όρο 20 περιστατικά, με τον μέσο χρόνο αναμονής στην Αθήνα να είναι τουλάχιστον 24 ώρες. Παρά τις αντιξοότητες, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών στις ΜΕΘ είναι υψηλό (φτάνει το 75%), και σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να είναι υψηλότερο εάν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές για άμεση εισαγωγή των ασθενών σε ΜΕΘ.

Τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται στον τομέα της παροχής επείγουσας ιατρικής φροντίδας στη χώρα μας, αναφέρει η μελέτη επιπολασμού «Επίγνωση» που παρουσίασε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, και διευθύντρια της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», κ. Αναστασία Κοτανίδου, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017 και αφορούσε την καταγραφή μιας ημέρας στις κλινικές εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα. Συμμετείχαν 62 κλινικές από 61 νοσοκομεία της χώρας, ενώ η καταγραφή αφορούσε τη διαθεσιμότητα των κλινών, τη νοσηλευτική στελέχωση ανά βάρδια, τη βαρύτητα των περιστατικών και την έκβαση της θεραπείας του ασθενούς. Οπως κατέδειξε η έρευνα τη συγκεκριμένη ημέρα (12/12/2017), οι κενές κλίνες κυμάνθηκαν από 31% στις μονάδες εντατικής με λιγότερες από επτά κλίνες, έως 12% σε μονάδες με περισσότερες από εννέα κλίνες.

Στην πρωινή βάρδια ένας νοσηλευτής είχε υπό την ευθύνη του δύο ασθενείς, και στη νυχτερινή τρεις ασθενείς. Το 80% των ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες τη συγκεκριμένη ημέρα είχαν ανάγκη διασωλήνωσης, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αντίστοιχες μελέτες που αναφέρονται στον πληθυσμό της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής. Ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή του ασθενούς σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αθήνα ήταν 24 ώρες, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν από δύο έως τέσσερις ώρες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 63,7 έτη, το 78% αυτών είχε λοίμωξη και σχεδόν το σύνολο λάμβανε αντιβιοτικά. Η μέση θνητότητα των ασθενών ήταν περίπου 20% αν ο ασθενής έβγαινε από την κλινική σε διάστημα τριών εβδομάδων και έφτανε στο 37% εάν ο ασθενής παρέμενε στην κλινική για περισσότερο διάστημα από 30 ημέρες.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία και τον ρόλο των μονάδων εντατικής θεραπείας με τίτλο «ΜΕΘ: η Εντατική σώζει ζωές». Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων Vammos στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», πραγματοποιείται εκδήλωση προς το κοινό, με θέμα την παροχή μαθημάτων πρώτων βοηθειών και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή