Την απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ζητεί ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Την απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ζητεί ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή επισημαίνει, σε ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών.

Στην επιστολή, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρόζενμπεργκ απευθύνει έκκληση στον υπουργό να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζει, «η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας… ».

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή προς τον κ. Ξανθό:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

καθώς η 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, επιλέγω αυτήν την ημέρα για να σας απευθύνω την επιστολή αυτή, προκειμένου να δώσετε λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας:

Επιθυμώ να σας απευθύνω, κύριε υπουργέ, έκκληση για να αναλάβετε άμεσα δράση για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είτε με την επιβολή της καθολικής και ανεξαίρετης εφαρμογής του ισχύοντος νόμου (Ν. Δ. 96/1973), που ορίζει ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον με ιατρική συνταγή, είτε με νέα νομοθετική πρωτοβουλία σας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απασχολεί κατά προτεραιότητα τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πέρυσι, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, μία Επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων ασθενών επισκεφθήκαμε, υπό την αιγίδα σας, την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ευαισθησία του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας μας για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στη μικροβιακή αντοχή στην Ευρώπη.

Πράγματι, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, 5/11/2018), τουλάχιστον χίλιοι εξακόσιοι (1.600) θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε (5), ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια. Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος.

Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τη συμβολή των Δωρητών Οργανισμών στη σημαντική συλλογική προσπάθεια, που καταβάλλεται παγκοσμίως για την καταπολέμηση της μάστιγας της μικροβιακής αντοχής. Η ελληνική πολιτεία όμως μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κοινή προσπάθεια με τον περιορισμό σε εθνικό επίπεδο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Θα επιθυμούσα επίσης, κύριε υπουργέ, να σας παρακαλέσω να αναλάβετε επιπλέον πρωτοβουλίες προς τους συναδέλφους σας, υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ανάλογη απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή κτηνιάτρου τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Προσβλέποντας στην υψηλή συναίσθηση ευθύνης, από την οποία γνωρίζω ότι διαπνέεσθε,

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ,

αν. Καθηγητής Χειρουργικής

Πανεπιστημίου Αθηνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή