Γιώργος Κατρούγκαλος: Κάψιμο

Γιώργος Κατρούγκαλος: Κάψιμο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος κάτι στον Γιώργο Κατρούγκαλο είναι ότι δεν έχει την πολιτική αγοραφοβία των περισσότερων συντρόφων του. Δεν φοβάται να μιλήσει οπουδήποτε τον καλούν. Δεν φοβάται να εκτεθεί σε ακροατήρια που μπορεί να τον αντιμετωπίσουν ακόμη και με χλεύη – όπως την Τετάρτη το βράδυ, στην εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μόλις ο Κατρούγκαλος εξαπέλυσε τη φράση «τώρα που έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», ανέβλυσε από το κοινό του ένα πηγαίο «μπουάχαχα», με τον ομιλητή να μένει, βεβαίως, αγέρωχος.

Σε παλαιότερη εκδήλωση για το Σύνταγμα, ο συνταγματολόγος Κατρούγκαλος είχε δώσει μια πολύ πιο κατατοπιστική ιδέα για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την «κανονικότητα» – τόσο κατατοπιστική, ώστε την επικαλέστηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα της Βουλής. Εχει έρθει η ώρα, είχε πει ο Κατρούγκαλος, όχι μόνο να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί, αλλά και να ματαιώσει τις αλλαγές που επιθυμούν οι αντίπαλοί του. «Να ματαιώσουμε για τουλάχιστον μία δεκαετία» την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την ίδρυση «κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων.

Δεν χρειαζόταν αυτή η ωμή παραδοχή για να αντιληφθεί κανείς τις κυβερνητικές προθέσεις πίσω από το προεκλογικό εγχείρημα της αναθεώρησης. Αν η παρούσα πλειοψηφία εννοούσε να δει τη διαδικασία να τελεσφορεί στην επόμενη Βουλή, δεν θα την κινούσε τόσο όψιμα. Δεν θα την εξωθούσε στη σφαίρα της προεκλογικής οξύτητας που πρώτη η ίδια καλλιεργεί.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επίγνωση της εκλογικής του προοπτικής, εννοεί να σπαταλήσει το αναθεωρητικό εγχείρημα, ομολογήθηκε εμμέσως και από τον ίδιο τον Τσίπρα στην Ολομέλεια. Ο πρωθυπουργός είπε, χονδρικά, ότι η παρούσα Βουλή «κλειδώνει» και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Αρχισε έτσι να υφαίνει το αυριανό αντιπολιτευτικό του αφήγημα. Αν η Ν.Δ. αποφασίσει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση, ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ήδη ετοιμάσει την αμφισβήτηση της εγκυρότητάς της. Ο Τσίπρας ετοιμάζεται από τώρα να αντιπολιτευτεί όχι απλώς το περιεχόμενο τυχόν αλλαγών στο Σύνταγμα, αλλά την ίδια τη νομιμότητά τους. Είναι μια επιλογή που δείχνει πώς μεθοδεύεται ήδη η επιστροφή του στο είδος της αντιπολίτευσης που ασκούσε πριν από το 2015. Επιστροφή στην πλατεία.

Το στρατήγημα της αντιαναθεώρησης –την ξεκινώ, μόνο για να την κάψω– αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τον συντηρητικό χαρακτήρα της συριζαϊκής «Αριστεράς». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απεργάζεται μόνο την ανάσχεση των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που είναι πια πλειοψηφικές στην κοινωνία – όπως τα μη κρατικά ΑΕΙ. Προκαλεί και τη ματαίωση των αλλαγών που ο ίδιος κομίζει ως προοδευτικές. Προκαλεί προεκλογικά τον πελατειακό ευτελισμό του αιτήματος για χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Μαζί με τα δεξιά καίει και τα αριστερά. Καίει τον χρόνο πέρα από τον χρόνο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή