Πολίτης Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Πολίτης Μπάρμπρα Στρέιζαντ

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, η ζυγαριά της Μπάρμπρα Στρέιζαντ άρχισε να εμφανίζει αυξημένα νούμερα. Για να καταπολεμήσει τη συγκεκριμένη άνοδο, η 76χρονη καλλιτέχνιδα-σταρ επέστρεψε πριν από λίγο καιρό στο στούντιο και δημιούργησε ένα άλμπουμ. 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ με αναγκάζει να βάζω βάρος. Ξεκινάω την ημέρα με υγρά, αλλά αμέσως μετά τις πρωινές ειδήσεις αρχίζω να τρώω πάνκεϊκ βουτηγμένα σε σιρόπι μέιπλ», έγραφε στο Twitter η Στρέιζαντ ένα πρωί του 2017. Η νέα της δουλειά (και 36ος δίσκος της που ηχογραφήθηκε σε στούντιο) έχει τον τίτλο «Walls» (Τοίχοι) και καθρεφτίζει την ουσιαστική της απέχθεια για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια σπάνια στιγμή όπου οι πολιτικές της πεποιθήσεις «εισβάλλουν» στη μουσική της. «Πώς μπορείς να κοιμάσαι όταν ο κόσμος καίγεται;» ρωτάει τον Τραμπ στο «Μη μου λες ψέματα», ένα τραγούδι που έγραψε και σκηνοθέτησε η ίδια σε βιντεοκλίπ.

«Καλός στο μάρκετινγκ»

Μιλώντας πρόσφατα στους New York Times, η Στρέιζαντ σημειώνει ότι δεν έχει τίποτα θετικό να πει για τον Τραμπ, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ από κοντά, για να συμπληρώσει όμως στην πορεία της κουβέντας ότι είναι καλός στο μάρκετινγκ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η στάση της ενδέχεται να την απομακρύνει από δικούς της φαν που μπορεί κάπου να συμφωνούν με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Δηλωμένη Δημοκρατική, η Στρέιζαντ μιλάει ωστόσο με θερμά λόγια για τον Τζον Μακέιν, τον εκλιπόντα Αμερικανό γερουσιαστή με τον οποίο η ίδια είχε μια έντονη διαμάχη το 2008, χρονιά που εκείνος ήταν υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Ο Μακέιν αργότερα κράτησε σκληρή αντι-τραμπική στάση, ενώ μία από τις τελευταίες του επιθυμίες ήταν να μην παραστεί ο Τραμπ στην κηδεία του, που έγινε τον Σεπτέμβριο.

«Ως καλλιτέχνιδα μπορώ να είμαι αληθινή μόνο προς τον εαυτό μου και, αν αυτό αρέσει στους άλλους, έχει καλώς. Αν πάλι δεν τους αρέσει, δεν χρειάζεται να το αγοράσουν ή να το ακούν. Όμως η πραγματική ζωή είναι πιο σημαντική από εμένα ως καλλιτέχνιδα. Ως πολίτης, αυτός είναι ο ρόλος», λέει στους New York Times.

Όμως η Στρέιζαντ παραμένει μια επαγγελματίας με τεράστια καριέρα, της οποίας τα ηνία διεκδίκησε, όπως λέει η ίδια, από την αρχή. «Στο πρώτο μου άλμπουμ το 1962, ή κάτι τέτοιο, ο μάνατζέρ μου κατάφερε να μου εξασφαλίσει τον καλλιτεχνικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορούσε να μου πει τι θα τραγουδούσα ή πώς θα ονόμαζα τον δίσκο, ακόμα και πώς θα ήταν το εξώφυλλο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα», σημειώνει σήμερα.

 

Πολίτης Μπάρμπρα Στρέιζαντ-1

 

Δυνατές γυναίκες και Χίλαρι

Στην εποχή του συνεχιζόμενου κινήματος #metoo, η προσωπική εμπειρία και οι τοποθετήσεις της Στρέιζαντ προστίθενται στις μαρτυρίες γνωστών και λιγότερο γνωστών γυναικών. Σύμφωνα με την ίδια, στη μουσική βιομηχανία δεν αντιμετώπισε ποτέ πολλά προβλήματα. «Εξαρτάται από το πόσους δίσκους πουλάς –καταλαβαίνετε τι θέλω να πω–, είτε είσαι γυναίκα είτε άνδρας. Στη σκηνοθεσία όμως παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Η ιδέα τού να έχει κάποιος τον έλεγχο δεν γίνεται δεκτή τόσο εύκολα. Πιστεύω ότι το ίδιο συνέβη και με τη Χίλαρι Κλίντον. Μια γυναίκα με ουσία, η οποία εκφράζεται σωστά, με εμπειρία στη διακυβέρνηση, με αξιοπρέπεια, η οποία πίστευα ότι είχε ό,τι χρειαζόταν για να γίνει μια καταπληκτική πρόεδρος των ΗΠΑ. Και όμως, όλα αυτά δείχνουν να μην έχουν σημασία, γιατί θεωρώ ότι τις δυνατές γυναίκες τις αντιμετωπίζουν με καχυποψία».

Η δική της δύναμη πηγάζει από την παρουσία έξι δεκαετιών, επισφραγισμένη με βραβεία Όσκαρ, Γκράμι, Έμμυ και Τόνι, αλλά και 150 εκατ. δίσκους και σινγκλ. Από το πρώτο της Όσκαρ, για τον ρόλο της Φάνι Μπράις στο «Ένα αστείο κορίτσι» το 1968, έως το να καταγραφεί ως η πρώτη γυναίκα που έγραψε, παρήγαγε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε ταινία, το

«Γιεντλ», το 1983. Η ίδια παρακολουθεί τώρα την πορεία του remake μιας παλαιότερης επιτυχίας της. Στο νέο «Ένα αστέρι γεννιέται» πρωταγωνιστούν σήμερα ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Lady Gaga.

Ο γιος της

Παντρεμένη τα τελευταία 20 χρόνια με τον ηθοποιό Τζέιμς Μπρόλιν, η Στρέιζαντ μοιράζεται με τους 800.000 ακολούθους της στο Instagram την περηφάνια της για τις καλλιτεχνικές επιτυχίες του πολυπράγμονα Τζέισον Γκουλντ, του μοναχογιού της από τον πρώτο της γάμο με τον  Έλιοτ Γκουλντ, αλλά και φωτογραφίες των σκύλων της – δύο εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα κλωνοποίησης του αγαπημένου της τετράποδου, Σαμάνθα. Συγχρόνως, ρίχνει κάποιες ματιές στο αρχείο της, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια συντάσσει τα απομνημονεύματά της. Και κυρίως δεν χάνει το χαρακτηριστικό σπινθηροβόλο της βλέμμα, το οποίο πολλοί απόλαυσαν σε πρόσφατο επεισόδιο του «Carpool Karaoke», τμήμα της χιουμοριστικής εκπομπής «The Late Late Show», όπου μαζί με τον οικοδεσπότη Τζέιμς Κόρντεν τραγούδησαν τα «Καλύτερά μας χρόνια» για τις ανάγκες της προβολής του νέου άλμπουμ.

«Είμαι πολύ ευγνώμων για το γεγονός ότι έχω στη ζωή μου τη μουσική ως έναν τρόπο έκφρασης», συμπληρώνει στους New York Times η Στρέιζαντ. Και ο χρόνος θα δείξει πώς τα ανάμεικτα αποτελέσματα των πρόσφατων ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών θα επηρεάσουν την κατεύθυνση της ζυγαριάς της. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή