Αμυδρές ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη

Αμυδρές ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εμπλεκόμενα μέρη στον πόλεμο της Υεμένης έδωσαν «σαφείς διαβεβαιώσεις» ότι δεσμεύονται να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν σύντομα στη Σουηδία, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς, σημειώνοντας ότι αν κριθεί αναγκαίο θα συνοδεύσει την αντιπροσωπεία των ανατρτών Χούυι από την πρωτεύουσα Σαναά.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Υεμένη. Έχω λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις από τις ηγεσίες των υεμενίτικων πλευρών…ότι είναι δεσμευμένες να παρευρεθούν σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Πιστεύω ότι αυτές είναι ειλικρινείς», τόνισε ο Γκρίφιθς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Κάρεν Πιρς, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ ότι θα παρουσιάσει την Δευτέρα ένα σχέδιο ψηφίσματος για την Υεμένη.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς προσπαθεί να περισώσει τις συνομιλίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη έπειτα από την κατάρρευση του τελευταίου γύρου τον Σεπτέμβριο όταν δεν εμφανίστηκαν οι Χούτι.

Η σουνιτική μουσουλμανική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 για να αποκαταστήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που είχε ανατρέψει το κίνημα των Χούτι το 2014.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 10.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Οι ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πενταπλάσιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή