Γενικόλογες τοποθετήσεις στη διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

Γενικόλογες τοποθετήσεις στη διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με τις πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας να θέλουν την πλειονότητα των εισηγήσεων – υπομνημάτων που κατατέθηκαν από επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, πλην αυτών που ανήκουν στους κοινωνικούς εταίρους, να προτείνουν γενικόλογα και χωρίς συγκεκριμένα ποσοστά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένου η όποια απόφαση να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, συνεχίσθηκε χθες, με την «προφορική διαβούλευση» των εθνικών κοινωνικών εταίρων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπως ήδη είχε ενημερώσει τους συμμετέχοντες με επιστολή της, απουσίαζε η ΓΣΕΕ θεωρώντας ότι η προβλεπόμενη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση αποτελεί «κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα».

Η χθεσινή συνάντηση ήταν περισσότερο τεχνική και δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις ούτε, πολύ περισσότερο, ποσοστά πιθανής αύξησης των κατώτατων μισθών. Κάτι τέτοιο δεν κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε τα υπομνήματα των ερευνητικών φορέων, που ήδη, μαζί με αυτά των επιστημονικών ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων, έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή, από το τέλος Οκτωβρίου.

Βέβαια, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επέμειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημοσιοποίηση του συνόλου των υπομνημάτων. Αλλωστε, ο σχετικός νόμος προβλέπει τον σχηματισμό φακέλου με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων φορέων και κυρίως την αποστολή αυτού του φακέλου προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, για την έκφραση της γνώμης τους μέσω υπομνημάτων.

Στη συνέχεια, αυτά τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλεύσεων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών – ερευνητικών φορέων, το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα πρέπει να αποσταλούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να συνταχθεί το τελικό σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης, σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή που προΐσταται της διαδικασίας. Το σχέδιο πορίσματος σιαβούλευσης, που μπορεί να αποκλίνει ή και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις, θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο. Η τελική απόφαση της υπουργού Εργασίας, κατόπιν έγκρισης του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα δε με την κ. Αχτσιόγλου, παράλληλα θα καταργηθεί και ο υποκατώτατος μισθός, ώστε ο νέος αυξημένος κατώτατος να ισχύσει χωρίς δυσμενείς ηλικιακές διακρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή