Ανησυχία για την «καμένη γη»

Ανησυχία για την «καμένη γη»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται διπλά επικίνδυνος. Εχει χάσει κάθε έννοια του μέτρου. Τάζει 34.000 προσλήψεις σε μια χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και έχει χρέος 180% του ΑΕΠ», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ενώπιον των βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής. Η αποστροφή δεν ήταν τυχαία. Είναι ενδεικτική του προβληματισμού που κυριαρχεί στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για τη στρατηγική «καμένης γης» που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόσο έναντι της ασθμαίνουσας μεσαίας τάξης όσο και έναντι της οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι ναρκοθετούνται σε μεγάλο βαθμό η πορεία και το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης.

Ο προβληματισμός δεν είναι τυχαίος. Η Ν.Δ. καλείται να τοποθετηθεί πάνω σε μια ατζέντα που αναγγέλλει διορισμούς και επιδόματα «φιλοδωρήματα», (όπως τα αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης), υπόσχεται προσλήψεις, αυξήσεις και αναδρομικά παντού, «υπόσχεται τα πάντα στους πάντες», όπως λένε στην Πειραιώς, «γιατί η κυβέρνηση ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές». Την ίδια ώρα, και ενώ το Μαξίμου βρίσκεται επισήμως σε προεκλογικό αγώνα, η Πειραιώς καλείται να περάσει το δικό της μήνυμα. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να μιλήσει για το οικονομικό της πρόγραμμα, αναρωτιούνται στελέχη της Πειραιώς, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει ένα μέρος της ατζέντας της – μειώνοντας, για παράδειγμα, τις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 13,3% (η Ν.Δ. έχει μιλήσει για μείωση 15% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους).

Ποιο είναι το «αντίδοτο» δεδομένης της οριακής κατάστασης της οικονομίας και εφόσον η μη περικοπή των συντάξεων για το 2019 (με παράλληλη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) επί της ουσίας δεν δημιουργεί κανένα δημοσιονομικό χώρο; Η Ν.Δ. καλείται να επανασταθμίσει τα δεδομένα, πολλώ δε μάλλον εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε, έλεγαν από την Πειραιώς, ότι ο μόνος τρόπος για να «βγει» το πλεόνασμα είναι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης – η ανακούφιση της οποίας βρίσκεται στην κορωνίδα του νεοδημοκρατικού προγράμματος. Παράλληλα, οι υποσχέσεις για παροχές και προσλήψεις βάζουν σειρά ναρκών στην οικονομία, τις οποίες θα βρει μπροστά της μια κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι σαφές ότι ο εκτροχιασμός που θα μπορούσε να προκύψει θα φορτωθεί στην επόμενη κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις, η αντίδραση της Πειραιώς θα ήταν να υποσχεθεί ακόμα περισσότερα, μπαίνοντας σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας από το οποίο ξέρει ότι θα βγει χαμένη η χώρα. Η απόφαση του EuroWorking Group για τις συντάξεις εντείνει τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Η Ν.Δ. είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι η περικοπή ήταν αχρείαστη και είχε καταθέσει και τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων. Τι θα συμβεί, όμως, για παράδειγμα, αν μελλοντικά υπάρξει ενδεχόμενη προσφυγή των νέων συνταξιούχων για άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους παλιούς, και δικαιωθούν; Αυτό θα ήταν ακόμη μία «βόμβα» στα θεμέλια της επόμενης κυβέρνησης.

Ο προβληματισμός

«Μας ανησυχεί βαθιά ότι η όλη συζήτηση που γίνεται από την κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος είναι για το κατά πόσον θα υπάρχει δήθεν κάποιος δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μεταβιβαστικές πληρωμές, όταν το κύριο ζητούμενο παραμένει πώς θα επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε από το Thessaloniki Summit το βράδυ της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οριοθετώντας τη δική του πολιτική που στηρίζεται στη δυναμική ανάπτυξη κι όχι στο «χαρτζιλίκι» και στην επιδότηση της φτώχειας μέσω επιδομάτων σε εκλογικούς «πελάτες» και μέσω της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης. Είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο εστιάζει η Πειραιώς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει, ενώ θα έπρεπε να απολογείται. Θυμίζει το «θηριώδες» υπερπλεόνασμα που το δεκάμηνο προσεγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο χτίστηκε «με την κυνική υπονόμευση της ανάπτυξης» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να «ξαναϋπάρξει» η μεσαία τάξη.

Αλλαγή πλαισίου

Με δεδομένες τις συνθήκες ακραίας πόλωσης υπό τις οποίες η χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες, η Πειραιώς επιδιώκει να φύγει μπροστά, βάζοντας και τη δική της ατζέντα. Τη λογική αυτή εξυπηρετούσε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινωθούν πριν από λίγες ημέρες τα ονόματα του Πέτρου Τατσόπουλου και του Αντώνη Πανούτσου, που θα κατέλθουν στον βόρειο και στον δυτικό τομέα της Β΄ Αθήνας, αλλά και τα ονόματα τριάντα γυναικών που αναμένεται να ανακοινωθούν στις λίστες της Ν.Δ. ανά την Ελλάδα. Ακολουθεί, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η παρουσίαση από τον κ. Μητσοτάκη του προγράμματος της Ν.Δ. για την παιδεία, ενώ με τη σειρά δράσεων «Εκτός Πλαισίου» το κόμμα με πρωτοβουλία της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας επιδιώκει να αναδείξει θέματα σχετικά με τον δημόσιο χώρο, τον πολιτισμό, το κοινωνικό κράτος και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στόχος, λένε από την Πειραιώς, είναι να επισημανθούν οι καλές διεθνείς πρακτικές και να συντεθούν απόψεις που θα αξιοποιήσει μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η πρώτη εκδήλωση στη σειρά δράσεων «Εκτός Πλαισίου» έχει τίτλο «ΑναΖΩΟγόνηση: Συζητώντας για τα ζώα συντροφιάς», γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής την ερχόμενη Τετάρτη και θα τη χαιρετίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή