Σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι με όπλο τη δολοφονία Κασόγκι

Σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι με όπλο τη δολοφονία Κασόγκι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή, η οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι προσευχήθηκε στη Μεδίνα σε μία τελετή αποχαιρετισμού, αντί κηδείας. Κάθε ελπίδα ότι θα βρεθεί η σορός του δημοσιογράφου έχει χαθεί, αφού το διαμελισμένο πτώμα πιθανότατα διαλύθηκε σε υδροφθορικό οξύ, αλλά το αίτημα για διαλεύκανση της φρικτής αυτής υπόθεσης παραμένει ζωντανό.

Οσο οι εβδομάδες περνούν, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η θέση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τόσο μεγαλώνει η διαπραγματευτική ισχύς της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους βασικούς υποστηρικτές, στον Λευκό Οίκο, του διαδόχου.

Το Ριάντ πέρασε από την αρχική άρνηση («ο Κασόγκι έφυγε σώος από το σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης») στην παραδοχή ότι ο δημοσιογράφος, πράγματι, δολοφονήθηκε στο εσωτερικό του προξενείου στις 2 Οκτωβρίου και στην απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή σε πέντε υπόπτους για τη δολοφονία.

Δηλαδή, οι άνθρωποι της αυλής, του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, που έφθασαν με αεροπλάνα της σαουδαραβικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, δολοφόνησαν και τεμάχισαν τον «ενοχλητικό» Κασόγκι στο εσωτερικό του προξενείου και ξεφορτώθηκαν τη σορό του στην κατοικία του προξένου, μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο με το απίστευτο αιτιολογικό ότι ενήργησαν χωρίς άνωθεν εντολή.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τόσο ακραία βία εναντίον των επικριτών του αλλά και εναντίον των ίδιων των πιστών στηριγμάτων του στους μηχανισμούς ασφαλείας δείχνει πολλά για την κατάσταση προχωρημένης παρακμής στην οποία έχει περιέλθει το σαουδαραβικό καθεστώς.

Αν έτσι λειτουργεί ο υποτιθέμενος «ανανεωτής» και «μεταρρυθμιστής» 33χρονος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τότε ποιο είναι το μέλλον του βασιλείου;

Νέες αποκαλύψεις

Χρόνος για τέτοιες σκέψεις δεν υπάρχει, καθώς η Αγκυρα ετοιμάζεται να μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα το δεύτερο σκέλος των ηχογραφήσεων από το εσωτερικό του προξενείου, στο οποίο οι εκτελεστές συζητούν τις λεπτομέρειες της δολοφονίας προτού εισέλθει ο Κασόγκι στο κτίριο, καταρρίπτοντας τη δικαιολογία περί «τυχαίας» δολοφονίας από υπερβολική δόση ηρεμιστικής ένεσης.

Ζητώντας διεθνή έρευνα και αναφέροντας διαρκώς ότι τα στοιχεία οδηγούν «στην κορυφή της σαουδαραβικής ηγεσίας», η τουρκική κυβέρνηση υποδεικνύει ότι είναι σε θέση να «κάψει» τον βασικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Περσικό Κόλπο.

Η κυβέρνηση Τραμπ, για την οποία όλα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αντέδρασε διερευνώντας το ενδεχόμενο να εκδιώξει από το αμερικανικό έδαφος τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν, ώστε να εξευμενίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό αποκάλυψε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου NBC, φέρνοντας ουσιαστικά στην επιφάνεια τη διαμάχη απέναντι στον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, που θέλει πάση θυσία να προστατέψει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και στο αμερικανικό «βαθύ κράτος» που έχει επενδύσει στον Γκιουλέν. Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει αν τέθηκαν στο τραπέζι και άλλα τουρκικά αιτήματα, όπως η προμήθεια αεροσκαφών F-35 και η εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων S-400, σημειώνει όμως ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους να ευχαριστήσει την τουρκική ηγεσία.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να καθησυχάσει την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας ότι σταματάει τον ανεφοδιασμό σαουδαραβικών αεροσκαφών που βομβαρδίζουν την Υεμένη και επιβάλλοντας κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία του Κασόγκι. Στο πλαίσια αυτό, ακούγονται από τον Λευκό Οίκο φράσεις όπως ότι «η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να σταματήσει να στοχεύει αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους».

Ηταν πλέον καιρός να ακουστούν τέτοιες παραινέσεις – όσο και αν την ίδια στιγμή ο αντιφρονών δημοσιογράφος Τζούλιαν Ασάντζ, που θεωρείται πιο επικίνδυνος για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταδικαστεί σε αργό θάνατο όχι σε προξενείο στην Κωνσταντινούπολη αλλά σε πρεσβεία, στο κέντρο του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή