Αποψη: Ε.Ε.- ενιαία άμυνα, τεράστια κέρδη

Αποψη: Ε.Ε.- ενιαία άμυνα, τεράστια κέρδη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι σαν μία ΜΚΟ, εξαρτώμενη αμυντικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αμερικανικά εξοπλιστικά συμφέροντα. Επιβάλλεται πλέον να κινηθεί με βάση τις δικές της προτεραιότητες και τις δικές της συμμαχίες. Κατά το δυνατόν ανεξάρτητη από την αμερικανική πολιτική, η οποία έτσι κι αλλιώς γυρίζει την πλάτη της στην Ευρώπη, ύστερα από 70 χρόνια στενής οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ κατά του Εμανουέλ Μακρόν, μετά τα όσα πολύ σωστά είπε ο Γάλλος πρόεδρος για την ανάγκη της συγκρότησης ευρωπαϊκού στρατού, όσο και εάν ήταν δραματικά άκομψη, εμπεριείχε πράγματι μια πικρή αλήθεια. Η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης γινόταν έως τώρα με χρήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό το καθεστώς δαπανών (και εξάρτησης) δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Παραδοσιακές σχέσεις και γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν ανατραπεί άρδην και αυτό οδηγεί μοιραία στην αναδιάταξη των θέσεων για όλους. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ξοδεύουν τόσο πολλά όσα μέχρι σήμερα για την Ευρώπη, επειδή, αν μη τι άλλο, τώρα το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην Ασία. Αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να στηρίζονται άλλο πλέον στις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώνουν την εξωτερική τους πολιτική με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα. Το διεθνές σύστημα είναι σήμερα περισσότερο πολυ-κεντρικό και εξόχως πιο ανταγωνιστικό. Θα πρέπει λοιπόν και οι Ευρωπαίοι να αλλάξουμε, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες μας, για την άμυνα και την ασφάλειά μας. Τα κέρδη θα είναι πολύ μεγάλα. Μαζί με τον ευρωπαϊκό στρατό, η Ευρώπη θα αποκτήσει τη δική της πολεμική βιομηχανία, μια ενιαία αγορά οπλικών συστημάτων.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία, ειδικά μάλιστα τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το περιβόητο Brexit, το οποίο αποκολλά έναν κρίσιμο (πυρηνικό) αμυντικό βραχίονα από τον ευρωπαϊκό κορμό. Καθόλου τυχαίο ότι επίσης η Αγκελα Μέρκελ μίλησε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο για τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού και την ανάγκη να αναπτύξει η Ευρώπη από κοινού οπλικά συστήματα και κοινή πολιτική εξαγωγών όπλων. Κοινή αμυντική βιομηχανία σημαίνει πράγματι προμήθειες εξοπλισμών από την ίδια την Ευρώπη, σταδιακή απεξάρτηση από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία για πολλά κράτη-μέλη και τόνωση, πολύ ισχυρή, των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω της συγκέντρωσης των προμηθειών και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται. Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, νέες επενδύσεις, προαγωγή της έρευνας και της τεχνολογίας. Σημαίνει ενιαίο σύστημα και κανόνες διαφάνειας προμηθειών, σημαίνει συμβατότητα οπλικών συστημάτων για έναν ενιαίο στρατό, σημαίνει προς τρίτες χώρες μια νέα εξαγωγική μηχανή πολύ ανταγωνιστικότερη… Αλλη δύναμη, άλλη επιρροή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή