«Μάχη» στο κέντρο για χώρους γραφείων και ξενοδοχείων

«Μάχη» στο κέντρο για χώρους γραφείων και ξενοδοχείων

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκεφτόμαστε την ανακατασκευή του ακινήτου ώστε να λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο, αλλά πρόσφατα μας το ζήτησε και μια μεγάλη εταιρεία για τη στέγαση των γραφείων της, οπότε δεν γνωρίζουμε τι τελικά θα πράξουμε». Με τη φράση αυτή, στέλεχος της αγοράς ακινήτων περιέγραφε πρόσφατα την πρωτόγνωρη και συνάμα ιδιαίτερα ενθαρρυντική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες.

Στην «εμπροσθοφυλακή» βρίσκονται τα κτίρια γραφείων και ο κλάδος της φιλοξενίας. Οπως αναφέρει ο κ. Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ, «εμείς βλέπουμε ως αιχμή του δόρατος τα επαγγελματικά ακίνητα, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες υπεραξίες.

Σημαντική ζήτηση παρατηρείται και για τα τουριστικά ακίνητα, τα οποία προσελκύουν επενδυτές κυρίως από το εξωτερικό». Ανάλογη άποψη εκφράζει και η κ. Αννυ Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, πέραν της ήδη δεδομένης τάσης για νέα ξενοδοχεία».

Ως εκ τούτου, αυτήν την περίοδο, το κέντρο της Αθήνας βιώνει μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη ανάταση, με σειρά περιοχών να αναβαθμίζονται, λόγω των νέων επενδύσεων για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία μέχρι πρόσφατα παρήκμαζαν. Το μόνο δίλημμα των ιδιοκτητών τους δεν είναι πλέον το αν θα τα πωλήσουν, αλλά το πώς θα τα αξιοποιήσουν καλύτερα, δηλαδή αν θα επιλέξουν τη χρήση του ξενοδοχείου ή τη χρήση του γραφείου.

Μέχρι στιγμής πάντως, την άτυπη αυτή «διελκυστίνδα» φαίνεται πως την κερδίζουν τα ξενοδοχεία, προς τέρψιν των ασφαλιστικών ταμείων, όπως ο ΕΦΚΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και άλλα μικρότερα Ταμεία, που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία στο κέντρο της πόλης και μέχρι πρόσφατα αδυνατούσαν να την αξιοποιήσουν ελλείψει ζήτησης. Μια από τις πιο πρόσφατες κινήσεις αξιοποίησης, μέσω σχετικού διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης, αφορά το πρώην ξενοδοχείο στην Κάνιγγος 21 (συμβολή με Χαλκοκονδύλη), το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Το εν λόγω ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ., διαθέτει άδεια χρήσης ξενοδοχείου με προδιαγραφές τεσσάρων αστέρων. Παραμένει άδειο από το τέλος του 2010, όταν ο τότε μισθωτής εμφάνισε αδυναμία καταβολής των ενοικίων.

Αλλο ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας προωθείται αυτήν την περίοδο από την Dimand Real Estate, σε κοινοπραξία με την EBRD. Η Dimand επικράτησε σε σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65, τον οποίο πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες το ΜΤΣ που είναι και ο κύριος ιδιοκτήτης του κτιρίου. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων προχώρησε τον Ιούνιο σε υπογραφή της σύμβασης διάρκειας 25 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 25 έτη, και ετοιμάζει την ανακατασκευή του ακινήτου των 10.000 τ.μ. προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 18 μήνες. Τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες μετατροπής ενός ακόμα ακινήτου του ΜΤΣ σε «μπουτίκ» ξενοδοχείο 44 δωματίων. Πρόκειται για κτίριο πλησίον της πλατείας Συντάγματος και συγκεκριμένα στη συμβολή της οδού Κολοκοτρώνη με την οδό Βουλής. Το ακίνητο εκμισθώνεται για τα επόμενα 20 χρόνια από την Intracom Holdings.

Η ανάπτυξη νέων γραφειακών συγκροτημάτων στο κέντρο της Αθήνας επίσης αναμένεται να αναζωπυρωθεί και να εντατικοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Μια από τις επόμενες κινήσεις αφορά την αναδιαμόρφωση και εκμίσθωση του κτιρίου γραφείων που στέγαζε στο παρελθόν την «Ελευθεροτυπία», στην περιοχή του Νέου Κόσμου. Το κτίριο αποκτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Value Τουριστική, θυγατρική της Dimand Real Estate, αντί ποσού 10,88 εκατ., στο πλαίσιο σχετικού πλειστηριασμού. Το κτίριο των 14.427 τ.μ. πρόκειται να διατηρήσει τη χρήση γραφείων. Ηδη μάλιστα, η Dimand έχει προχωρήσει σε προσύμφωνο με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία θα αποκτήσει το ακίνητο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Τον επόμενο μήνα οι προσφορές

Τρία ακόμα ξενοδοχεία προβλέπεται να προκύψουν μέσω σχετικού διαγωνισμού που «τρέχει» αυτήν την περίοδο ο ΕΦΚΑ. Ο λόγος για το Esperia Palace, κτίριο 12.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδ. Λω, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010, όπως επίσης και για το ιστορικό κτίριο του πρώην Εφετείου, ξενοδοχείο Ambassadeur, επιφάνειας 9.000 τ.μ. στην οδό Σωκράτους 65-67. Αντικείμενο διαγωνισμού για ανάπτυξη ξενοδοχείου θα αποτελέσει επίσης ένα διατηρητέο νεοκλασικό ακίνητο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, επιφάνειας 1.600 τ.μ. Το Esperia Palace και το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα προκηρύσσονται από τον ΕΦΚΑ, με προδιαγραφές ξενοδοχείων διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, και το Ambassadeur από το ΕΤΕΑΕΠ με προδιαγραφές ξενοδοχείου 4 αστέρων. Οι προσφορές για την ανάληψη της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης των εν λόγω ακινήτων αναμένεται να κατατεθούν τον επόμενο μήνα, καθώς έχουν ζητηθεί παρατάσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ακίνητα, κυρίως όσα κρίνονται κατάλληλα για χρήσεις γραφείων. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί για επιπλέον 10-15 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται επίσης στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή