Στην ΕΛ.ΑΣ όλα τα δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς τη χώρα

Στην ΕΛ.ΑΣ όλα τα δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς τη χώρα

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν γνώσει της Ελληνικής Αστυνομία θα περιέρχονται πλέον όλα τα δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών που διατηρούνται στην χώρα.

Για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν στην ΕΛ.ΑΣ στοιχεία επιβατών όπως η διεύθυνση, οι τρόποι πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, οι αποσκευές και η έκδοση εισιτηρίων, με σκοπό την πρόληψη και τη διερεύνηση τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής – το οποίο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016 – τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records). 

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να διαβιβάζουν στη Μονάδα Στοιχείων Επιβατών της ΕΛΑΣ τα δεδομένα σε διάστημα μέχρι και 2 ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης της πτήσης και αμέσως μετά το κλείσιμο της πτήσης.

Για όσες εταιρίες δεν συμμορφωθούν, προβλέπεται αρχικά πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ το πρόστιμο θα μπορεί να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή