Xειμωνιάτικα χαρμάνια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κρασιά πίνουμε τον Νοέμβριο, ποιες είναι οι ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες, ποια τα οινικά ταίρια του κάστανου.

Το κρασί του Νοέμβρη

Ένας μήνας γεμάτος γιορτές. Γιορτάστε τους αγαπημένους σας με τα κρασιά που τους πρέπει. Πλούσια, χορταστικά, επιβλητικά, καλοδουλεμένα χαρμάνια επίμονων οινοποιών, εκεί που βάζουν όλη τους την τέχνη, γιατί ο καλός οινοποιός στο χαρμάνι φαίνεται. Και ένα χαρμάνι που μου αρέσει και πιστεύω ότι ταιριάζει τέλεια στον Νοέμβριο είναι το Viognier-Syrah, το κλασικό χαρμάνι της κοιλάδας του Ροδανού, φινετσάτο, μελένιο, με βιολέτες και πιπέρια. Evangelo του Κτήματος Γεροβασιλείου και Άγιος Χρόνος του Κτήματος Αβαντίς. Ειδικά αν έχετε μαγειρέψει ένα «άγριο» πουλερικό με άγρια μανιτάρια στον φούρνο.

Ποιός θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

Ανοίγουμε τα καλύτερα κρασιά μας για να συνοδεύσουμε τον καρπό του χειμώνα, τα κάστανα. Μα είναι τα κάστανα μεζές; Σας διαβεβαιώνω πως ναι. Βρασμένα με ένα φύλλο δάφνης, λίγη πούδρα τζίντζερ και ένα ξυλαράκι κανέλας, δίπλα σε ένα ποτήρι πλούσιο Αγιωργίτικο, είναι η πεμπτουσία μιας χειμωνιάτικης νυχτερινής στιγμής.

Την κρεμώδη καστανόσουπα συνοδεύστε τη με ένα sherry Amontillado στα ποτήρια και ακούστε τους συνδαιτυμόνες να φωνάζουν «οle»! Για τα φρέσκα νιόκι πατάτας δημιουργήστε μια σαλτσούλα με κρεμμύδια και κάστανα και συνοδεύστε τα με ένα ελληνικό πικάντικο Pinot noir. Αν όμως μαγειρέψετε ένα πλούσιο και χορταστικό χοιρινό με κάστανα, δώστε χώρο σε πλούσια Syrah και σε ώριμες ξηρές Μαυροδάφνες. Τα κάστανα θα κολακεύσουν ιδιαίτερα και ένα πουλερικό ελευθέρας βοσκής, μια φραγκόκοτα, ας πούμε. Τότε ένα ώριμο βαρελάτο Chardonnay κάνει παιχνίδι και κερδίζει τους ουρανίσκους. Ένα επίσης υπέροχο πιάτο με ταλιατέλες, κάστανα και μανιτάρια θα κολακευτεί από ένα φρουτώδες αρωματικό Merlot.

Τα απλά βρασμένα κάστανα ταιριάζουν περίφημα με γλυκά αφρώδη κρασιά, ενώ τα μαρόν γλασέ με «ηλικιωμένα» Armagnac και ρούμια, Metaxa 12, αλλά και δροσερά γλυκά Μοσχάτα κρασιά. Το συμπέρασμα είναι πάντα το ίδιο: μη διστάσετε ποτέ να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά, γιατί μετά σας περιμένει ένα απολαυστικό ποτήρι κρασί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή