Παξιμάδια ετών 60

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελευθερία Μυστράκη ξεκίνησε να φτιάχνει σταρένιο παξιμάδι και φτάζυμο (αυτόζυμο, με προζύμι ρεβιθιού) το 1960. Η νύφη της, Ευαγγελία, αλλάζοντας ελαφρώς τη συνταγή, άρχισε να τα ζυμώνει με ελαιόλαδο το 1974. Τα πέντε αγόρια της Ευαγγελίας από 10 χρονών βοηθούσαν στη διαδικασία. «Τα ξυπνούσα νύχτα, δουλεύαμε και ύστερα πήγαιναν σχολείο. Ο άντρας μου έβαζε τα παξιμάδια σε δύο σακούλες και τα πουλούσε στο Ρέθυμνο. Έτσι έγιναν γνωστά», διηγείται σήμερα η ίδια. Αλεύρι τριών λογιών από τους Μύλους Κρήτης, προζύμι, αλάτι και ελαιόλαδο.

Οκτώ τεμάχια τη φορά μπαίνουν στον ξυλόφουρνο, όχι παραπάνω. Όλα γίνονται με το χέρι, η δουλειά είναι σκληρή. Το 2006, οι τρεις γιοι, που συνεχίζουν την επιχείρηση, ο Λευτέρης, ο Νίκος και ο Κυριάκος, έκαναν ένα σύγχρονο εργαστήριο κι έχουν ετοιμάσει κι ένα πωλητήριο-καφέ λίγα μέτρα από το πατρικό τους, και πουλάνε πλέον όλα τα είδη της γκάμας: κριθαρένιο, φτάζυμο, με χαρούπι, ντάκους, κουλουράκι ημίγλυκο. Αξεπέραστης νοστιμιάς το εμβληματικό λευκό παξιμάδι σε σχήμα κουλουρίτσας, με μεγάλη τρύπα στη μέση. Τόσο τραγανό, με συνεκτική δομή και συνάμα αφράτο, που λίγο αν το βουτήξεις στο ζουμί της σαλάτας ή στο λαδερό, γίνεται σαν κανονικό ψωμί.


Που τα βρίσκουμε: Έγγαλον, Παραδοσιακό Μπακάλικο, Ελλάδος Γη, Σύντεκνοι κ.α.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή