Διπλασιάστηκαν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα το 9μηνο

Διπλασιάστηκαν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα το 9μηνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκαν περαιτέρω οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τους παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους της χώρας, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλη αύξηση εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές και προς τρίτες χώρες και ιδίως προς την Κίνα.

Οι κλάδοι στους οποίους σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, είναι εκείνοι των καυσίμων κατά 28,6%, των βιομηχανικών προϊόντων κατά 12,5%, αλλά και των αγροτικών προϊόντων κατά 9,1%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές το 9μηνο (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) αυξήθηκαν κατά 3,49 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 24,34 δισ. ευρώ, από 20,85 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή ανήλθαν στα 15,88 δισ. από 14,27 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Τουρκία, η οποία κατά το περυσινό εννεάμηνο βρισκόταν στην 4η θέση. Επονται η Γερμανία και η Κύπρος, που υποχώρησαν κατά μία θέση (ήταν 2η και 3η, αντίστοιχα). Στη σχετική κατάταξη, ο Λίβανος ανέβηκε στην 5η θέση και η Βουλγαρία βρέθηκε στην 6η θέση, υποχωρώντας μία θέση, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν στην 7η και 8η θέση, αντίστοιχα, ενώ την κατάταξη κλείνουν η Αίγυπτος που αναρριχήθηκε στην 9η από την 11η θέση και η Ισπανία, που ανέβηκε στη 10η θέση από 13η πέρυσι.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα, με την οποία παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών (από 309,5 εκατ. ευρώ σε 626 εκατ. ευρώ), επίδοση που την ανέβασε 9 θέσεις στη λίστα με τους κυριότερους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων (13η από 22η).

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,6% προς τις χώρες της Ε.Ε, ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση προς τις τρίτες χώρες (21,6%). Συνολικά, οι εξαγωγές που κατευθύνονται προς χώρες της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν το 52% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών έναντι 48% που κατευθύνονται προς τρίτες χώρες.

Τα πετρελαιοειδή αποτελούν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν (7,9 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές φαρμάκων με την αξία να φθάνει τα 781,2 εκατ ευρώ, καθώς και οι πλάκες αργιλίου (489,4 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές σε λάδι ανέβηκαν στην 4η θέση, από την 9η περυσινή θέση, με την αξία να ανέρχεται στα 399,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή