Προβληματισμό προκαλεί η αδιαλλαξία της Ρώμης

Προβληματισμό προκαλεί η αδιαλλαξία της Ρώμης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που η Ιταλία δεν ήταν στην ατζέντα του χθεσινού Εurogroup οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα οικονομικά της Ρώμης, καθώς αναμένουν αύριο την έκθεση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της χώρας αλλά και όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

«Ανησυχούμε όλοι μας για την υπάρχουσα κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Β. Χούκστρα, «αυτό είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την Ιταλία, αλλά όλους μας», προσέθεσε ο ίδιος.

Αύριο αναμένεται η έκθεση της Επιτροπής, που θα λέει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., ενώ η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις εκθέσεις της για τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας.

«Είναι πολύ σημαντικό η Επιτροπή να κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον όλων των διαφορετικών ευρωπαϊκών κρατών-μελών», είπε ο κ. Χούκστρα.

Μέχρι στιγμής η Ιταλία έχει αρνηθεί να μειώσει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος όπως έχει επανειλημμένως ζητήσει η Ε. Επιτροπή και παραμένει στον προϋπολογισμό της στο υψηλό 2,4% του ΑΕΠ.

«Αναμένουμε μία ξεκάθαρη αντίδραση από την Επιτροπή αυτή την εβδομάδα», είπε χθες ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χ. Λόεγκερ και τόνισε πως «η ανησυχία μου είναι ότι η Ιταλία δεν έχει κάνει καμία αλλαγή» στον προϋπολογισμό της, παρά τις δύο ευκαιρίες που της έδιναν τη δυνατότητα να στείλει αναθεωρημένα τα νούμερα του ελλείμματός της και του χρέους της, αν προχωρούσε σε μειώσεις δαπανών.

Η Ρώμη όμως έχει δηλώσει και αυτή επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της, δημιουργώντας ένα συγκρουσιακό κλίμα με τις Βρυξέλλες. Η αυριανή αρνητική γνώμη της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας πρέπει να εγκριθεί από την ομάδα εργασίας του Ecofin (ΕFC) και μετά η Επιτροπή μπορεί να προτείνει και την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, την οποία πρέπει και πάλι να εγκρίνει το EFC, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου, ανεβάζοντας τους τόνους με τη Ρώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή