Στο απυρόβλητο αφήνει ο Τραμπ τον Μπιν Σαλμάν

Στο απυρόβλητο αφήνει ο Τραμπ τον Μπιν Σαλμάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονες αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου και από τις δύο παρατάξεις προκαλεί η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά τη σωρεία ενδείξεων που τον αναμειγνύουν στη φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη.

Eνας εκ των στενότερων συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την ανάμειξη του πρίγκιπα στη δολοφονία. «Είναι ένας σημαντικός σύμμαχος (η Σαουδική Αραβία), αλλά ο πρίγκιπας διάδοχος είναι ανορθολογικός, ασταθής και έχει κάνει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχω καμία πρόθεση να συνεργαστώ μαζί του στο μέλλον», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γκράχαμ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Υπονόμευση έκθεσης

Παρότι η CIA κατέληξε, την περασμένη εβδομάδα, στο συμπέρασμα ότι όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ανάμειξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία, ο πρόεδρος Τραμπ επιφυλάσσεται να πάρει οριστική θέση, περιμένοντας έκθεση των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, η οποία αναμένεται να του υποβληθεί σήμερα, Τρίτη. Ωστόσο έσπευσε να υπονομεύσει την αξία της έκθεσης προτού καν δημοσιοποιηθεί, εικάζοντας ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τους πραγματικούς ενόχους της δολοφονίας.

«Θα μάθουμε άραγε στ’ αλήθεια τι συνέβη;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Τραμπ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, η οποία προβλήθηκε την Κυριακή. Στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε ότι δεν προτίθεται καν να ακούσει τη ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία Κασόγκι που παραδόθηκε στην κυβέρνησή του από τις τουρκικές αρχές γιατί «είναι ένα ντοκουμέντο μαρτυρίου», «πολύ βίαιο, πολύ βάρβαρο, φριχτό».

Εντελώς διαφορετική είναι η διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Oπως ανακοίνωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η χώρα του απαγόρευσε την είσοδο 18 Σαουδαράβων στη Ζώνη Σένγκεν. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε αν στους 18 περιλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή