Αναζητεί στρατηγική το Μαξίμου μετά το εύρος των αντιδράσεων στην Ιεραρχία

Αναζητεί στρατηγική το Μαξίμου μετά το εύρος των αντιδράσεων στην Ιεραρχία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς θα εξελιχθεί το «προσύμφωνο» Κράτους – Εκκλησίας μετά την απόφαση, την περασμένη Παρασκευή, της Ιεραρχίας, που ουσιαστικά έβαλε «στον πάγο», μία πρωτοβουλία που χαρακτηριζόταν –και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση– «εμβληματική». Είναι δεδομένο πως στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν όχι μόνο από την απόφαση της Ιεραρχίας αλλά κυρίως από το εύρος της, καθώς σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, 73 από τους 82 συνολικά ιεράρχες που μετείχαν, διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην προοπτική να φύγει η μισθοδοσία τους από το Δημόσιο.

Διπλό πρόβλημα

Ανεξαρτήτως, πάντως, του αριθμού των μητροπολιτών που εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εντός της συνεδρίασης, είναι δεδομένο πως στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την εμφατική απόρριψη της συμφωνίας και σε επίπεδο «βάσης» της Ιεραρχίας, δηλαδή απλών ιερέων, καθώς η εξέλιξη αυτή δημιουργεί διπλό πρόβλημα. Αφενός ανατρέπει την εικόνα σύμπλευσης με την Εκκλησία, που διαμορφώθηκε μετά το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερωνύμου, δίνοντας την αίσθηση «κόντρας» με τον κλήρο σε μία προεκλογική, έτσι και αλλιώς, περίοδο. Αφετέρου, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η πίεση που ασκούν οι ιερείς στα υψηλότερα κλιμάκια της Ιεραρχίας, είναι δύσκολο να καμφθεί και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο τη μεταφορά της μισθοδοσίας των κληρικών, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο: την «ακύρωση» των 10.000 προσλήψεων που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, υπήρξαν κυβερνητικές φωνές που εξέφρασαν την άποψη πως υπήρξε βιασύνη στην εξαγγελία των 10.000 διορισμών στη θέση των κληρικών, καθώς η κίνηση αυτή επέτεινε την αίσθηση εντός της Ιεραρχίας, πως οι ιερείς έγιναν κομμάτι προεκλογικού παιγνίου και ως εκ τούτου «σκλήρυναν» τη στάση τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κρατούν χαμηλούς τόνους, παρά την αρνητική τροπή που πήρε η συμφωνία, επιχειρώντας να αναδείξουν τη θετική διάσταση που είναι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η συνέχιση του διαλόγου, επενδύοντας παράλληλα στην «καλή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο». Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως τούτη την ώρα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί συνταγματικά η μισθοδοσία των κληρικών, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Επίθεση σε δύο άξονες

Την ίδια ώρα, η Ηρώδου Αττικού, με αφορμή δημοσιεύματα που αποκάλυπταν συνάντηση των κ. Ιερωνύμου και Μητσοτάκη, παραμονές της ανακοίνωσης της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας, επιτίθετο στη Ν.Δ., κατηγορώντας την πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον, ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα όταν σημείωνε πως δεν γνώριζε τίποτα για τη συμφωνία, καθώς είχε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και δεύτερον, πως βάσει των δημοσιευμάτων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να μην προχωρήσει η συμφωνία «αλλά να περιμένει να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνοντας το θέμα παράλληλα με το Μαξίμου, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως «η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα».

Από την Αρχιεπισκοπή, πάντως, με επίσημη ανακοίνωση, διέψευσαν τα δημοσιεύματα, λέγοντας πως «τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή