Χωρίς αναφορές σε πρόσωπα το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο

Χωρίς αναφορές σε πρόσωπα το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόταση για περαιτέρω διερεύνηση υποθέσεων χωρίς ονομαστικές αναφορές σε πρώην υπουργούς, καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο τμήμα εκείνο της πορισματικής έκθεσής τους, στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, το οποίο αφορά γενικώς τις υποθέσεις του φαρμάκου. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές σε ονόματα πολιτικών προσώπων, κάτι που δεν συνέβη ως γνωστόν στα τμήματα του πορίσματος που αφορούσαν το «Ερρίκος Ντυνάν» και την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, μοιάζει ως βάση –όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο– για να μην αποτελέσει το ζήτημα του «φαρμάκου» αφετηρία για ενδεχόμενη συγκρότηση «Προανακριτικής» Επιτροπής.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί τα μέλη της Εξεταστικής στη σημερινή συνεδρίασή τους, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων θα παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις-«πορίσματα», ενώ υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί, λίγο πριν από την κατάθεση του συνολικού πορίσματος στην Ολομέλεια, και η ειδική για το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεδρίαση.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές στο πόρισμά τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε εξαιτίας της ελεγχόμενης φαρμακευτικής δαπάνης με κόστος ύψους 23 δισ. για την περίοδο από το 1997 έως το 2014, ως μέρος μιας συνολικότερης επιβάρυνσης στον χώρο της Υγείας ύψους συνολικά περίπου 86 δισ. ευρώ. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ανάλογη εκτίμηση για το ύψος της επιβάρυνσης έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο πρώην υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Στ. Ευαγγελάτος.

Ειδικές αναφορές κάνουν επίσης στην υπόθεση της παραγγελίας αντιγριπικών εμβολίων και αντιιικών σκευασμάτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αποτελεί μία ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας», λόγω του μεγάλου αριθμού εμβολίων που ζητήθηκαν προς αντιμετώπιση επαπειλούμενης πανδημίας γρίπης και εκείνου που τελικά χρησιμοποιήθηκε. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν ότι από την ποσότητα των 700.000 σκευασμάτων, 495.440 σκευάσματα οσελταμιβίρης έμειναν αδιάθετα και βρέθηκαν ληγμένα –ανάμεσα σε άλλα– στην Κεντρική Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού στον Ταύρο κατά τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΕΥΥΠ, ενώ από τα 16 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή