Στο μισό η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αρχή του έτους

Στο μισό η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αρχή του έτους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιέσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν φαίνεται να έχουν τέλος, παρά το γεγονός πως οι ελληνικές αρχές επεξεργάζονται λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που βαραίνει τον κλάδο, με συνέπεια η κεφαλαιοποίηση πλέον σε κάθε μία από τις τρεις συστημικές τράπεζες –την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank– να διαμορφώνεται οριακά ή ακόμη και κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Μετά και το χθεσινό sell-off κατά το οποίο ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά κοντά στο 4%, η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς –η οποία έχει εδώ και καιρό υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 500 εκατ. ευρώ (και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της «εξόδου» της από τον δείκτη της MSCI)– διαμορφώθηκε στα 423 εκατ. με την πτώση στη μετοχή της να αγγίζει το 5,27%. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έφτασε τα 956 εκατ. ευρώ με πτώση 5,86% και η κεφαλαιοποίηση της Eurobank «κράτησε» οριακά το 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 1,03 δισ. ευρώ με πτώση 2,06% μετά και τις προσπάθειες στήριξης που ενεργοποιήθηκαν κοντά στο τέλος της συνεδρίασης, όταν η χρηματιστηριακή της αξία βρέθηκε στα 961 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 1,8 δισ. ευρώ, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται πλέον μόλις στα 4,2 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους άγγιζε τα 8,7 δισ. ευρώ.

Αφορμή για το νέο «σφυροκόπημα» στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου χθες ήταν οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Wood & Company για τις συνολικές εκροές από τον δείκτη MSCI Ελλάδας μετά και την αφαίρεση των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank και της υποβάθμισής τους στον δείκτη MSCI Small Cap. Οι εκτιμήσεις της Wood ταρακούνησαν την αγορά αφού οι εκροές που «βλέπει» είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που προέβλεψαν άλλοι διεθνείς οίκοι, όπως η Société Générale. Συγκεκριμένα, η Wood εκτιμά πως οι συνολικές εκροές από τον ελληνικό δείκτη της MSCI θα διαμορφωθούν στα 211 εκατ. δολ., και θα είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των 24 δεικτών της MSCI για την περιοχή των αναδυόμενων αγορών. Οι εκροές εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερες από τη μετοχή της Eurobank και θα φτάσουν σχεδόν στο μισό του συνόλου και στα 104,4 εκατ. δολ., οι εκροές από την Πειραιώς θα διαμορφωθούν στα 31,6 εκατ. δολ. και από την Εθνική Τράπεζα στα 70,5 εκατ. δολ.

Η Wood πάντως εκτιμά πως οι αλλαγές της MSCI, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ής Νοεμβρίου, δεν θα επηρεάσουν μόνον τις τρεις συστημικές τράπεζες αφού θα οδηγήσουν σε εκροές από όλες τις υπόλοιπες έξι ελληνικές μετοχές του δείκτη MSCI Greece. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως οι εκροές από την Alpha Bank θα διαμορφωθούν στα 0,8 εκατ. δολ., από την Jumbo στα 0,7 εκατ. δολ., από τη Motor Oil στα 0,6 εκατ. δολ., από τον ΟΠΑΠ στα 0,9 εκατ. δολ., από τον ΟΤΕ στα 1,2 εκατ. δολ. και από την «Τιτάν» στα 0,5 εκατ. δολ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Société Générale είχε εκτιμήσει πως οι εκροές από τον δείκτη MSCI Greece λόγω των νέων αλλαγών θα φτάσουν συνολικά τα 120 εκατ. δολ. Στη Eurobank οι εκροές, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, θα διαμορφωθούν στα 58,54 εκατ. δολ. ή στα 92,90 εκατ. μετοχές, στην Εθνική στα 40,82 εκατ. δολ. ή τα 27,44 εκατ. μετοχές και στην Πειραιώς στα 17,42 εκατ. δολ. ή τα 14,19 εκατ. μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή