Διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί από το κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα»

Διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί από το κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πρόσβαση σε τρεις αποθήκες καυσίμων, δύο εξ αυτών ιδιοκτησίας της γαλλικής Total, απέκλεισαν χθες μέλη του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα», τα οποία συνέχιζαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη Γαλλία κατά της ανόδου των τιμών των καυσίμων και της πολιτικής λιτότητας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και στους αποκλεισμούς δρόμων όλο το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα, ενώ μία διαδηλώτρια σκοτώθηκε σε μπλόκο των «Γιλέκων» από διερχόμενο όχημα.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπαναχωρήσει από τα σχέδιά της για αύξηση του φόρου στα καύσιμα, που θα αρχίσει να ισχύει από το νέο έτος.

Δύο από τις αποθήκες καυσίμων, η μία έξω από την πόλη Ρεν και η άλλη στη νότια Γαλλία, ανήκουν στην Total, ενώ την τρίτη στη Λα Ροσέλ διαχειρίζεται η γαλλική πετρελαϊκή.

Η οργή για την επικείμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων συνοδεύεται από θυμό για την εύνοια που φέρεται να δείχνει ο πρόεδρος Μακρόν στους πλούσιους Γάλλους μέσω του οικονομικού του προγράμματος. Το Σάββατο, περισσότεροι από 280.000 Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις των «Γιλέκων». Το νεόκοπο κίνημα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και οργανώθηκε μέσω δικτύων του Ιντερνετ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή