Κουραστήκαμε, στοπ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεφα στο κέντρο με λεωφορείο, απόγευμα 17ης Νοεμβρίου. Ολοι ήμασταν προετοιμασμένοι για το δικό μας μερίδιο στην ταλαιπωρία της ημέρας. Οι ηλεκτρονικοί πίνακες ενημέρωσης των οδηγών στη λεωφόρο Κηφισίας προειδοποιούσαν: «Κέντρο κλειστό – Πορεία».

Το έβλεπες στα μάτια των επιβατών: βλέμματα στο κενό που μαρτυρούσαν παράδοση στη μοίρα, στο αναπόφευκτο της ακίνητης ελληνικής «κατάστασης».

Τι κι αν η ώρα ήταν περασμένες επτά και η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είχε ολοκληρωθεί; Ο οδηγός, κουρασμένος από το μποτιλιάρισμα και τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, απαντούσε σχεδόν μηχανικά: «τέρμα Κατεχάκη, τέρμα Κατεχάκη».

Πεπεισμένος ότι τα πόδια μου θα με πήγαιναν νωρίτερα μέχρι το «τέρμα», κατέβηκα λίγο μετά τον Φάρο Ψυχικού. Δεν είχα πέσει έξω.

Πραγματικά, η κυκλοφορία είχε διακοπεί στο ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη. Με τη βοήθεια του τηλεφώνου μου υπολόγισα την απόσταση μέχρι το σπίτι: 4,3 χιλιόμετρα. Θα τα περπατούσα, δεν είχα άλλη επιλογή. Ηδη έξω από το Γηροκομείο Αθηνών επικρατούσε μια απόκοσμη ησυχία. Πού και πού, από κάποιο στενάκι πεταγόταν κάποιο μηχανάκι που διέσχιζε κάθετα τον έρημο δρόμο. Αντρες και γυναίκες της Τροχαίας επέβλεπαν την τήρηση της τάξης. Δεν πρέπει να ήταν και πολύ δύσκολο δεδομένης της κατάστασης.

Οσο προχωρούσα και συνειδητοποιούσα ότι δεν υπήρχε πορεία, ούτε υποψία επεισοδίων στον αέρα, απορούσα με την επιμονή της αστυνομίας να κρατά τους δρόμους κλειστούς. Στο ύψος της πλατείας Μαβίλη είδα 2-3 οχήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου να αποσύρονται. Ολα έδειχναν απολύτως φυσιολογικά· εκτός από τη συνεχιζόμενη απόκοσμη ερημιά, αποτέλεσμα της «αφύσικης» παράτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Εξω από το Χίλτον κι ενώ στο βάθος διέκρινες μια θάλασσα από απελπισμένους οδηγούς, μια ομάδα «τροχαίων» αντάλλασσαν καλαμπούρια. Ανέμεναν οδηγίες.

Σε λίγο οι δρόμοι θα άνοιγαν. Εκτός από την Πατησίων. Στις τηλεοράσεις οι εικόνες από τα φλεγόμενα Εξάρχεια έπαιζαν σαν ξεχασμένη λούπα από το παρελθόν.

Αλλη μία χρονιά το «τελετουργικό» είχε τηρηθεί μέχρι κεραίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή