Η Γαλλία στην Αν. Μεσόγειο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για την Αν. Μεσόγειο δεν εξαντλείται στα ενεργειακά, ούτε στον ρόλο των ΗΠΑ. Υπάρχει κινητικότητα και από άλλους σημαντικούς δυτικούς παίκτες και κυρίως από τη Γαλλία, που ενεργοποιείται για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των πηγών ενέργειας –που πιθανώς να βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ–, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως της ασφάλειας αλλά και της οικονομίας.

Κορυφαία στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης εκφράζουν ευθέως την υποστήριξή τους στο «κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου για διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πηγών της», ενώ δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Total, αλλά και η είσοδος και άλλων γαλλικών επιχειρήσεων σε τομείς της κυπριακής οικονομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κινητή τηλεφωνία.

Αξιοποιώντας, δε, μια αποτελεσματική διπλωματική εκπροσώπηση –ο πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία ομιλεί άριστα ελληνικά και είναι καλός γνώστης της περιοχής–, το Παρίσι αναπτύσσει μια πολυεπίπεδη παρουσία στη Μεγαλόνησο, την οποία εντάσσει όλο και περισσότερο στους ευρύτερους σχεδιασμούς για την «επόμενη ημέρα» στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρεί και ο ελλιμενισμός γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο.

Στο ενεργειακό παζλ υπάρχει, επίσης, η στήριξη της Ε.Ε. στον αγωγό East Med, αλλά και η υφιστάμενη στενή συνεργασία της Total με την Exxon Mobil στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ενδιαφέρον για έναν δικό τους συμπληρωματικό ρόλο στο τριμερές σχήμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, σε τομείς όπως η ασφάλεια, έτσι και η παραδοσιακά παρούσα στην περιοχή Γαλλία επιθυμεί την ενίσχυση του ρόλου της μέσα και από την ένταξή της –σε ποιο βαθμό και υπό ποια μορφή, μένει να αποσαφηνισθεί– στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

Το γαλλικό ενδιαφέρον επιβεβαίωσε η επίσκεψη στη Λευκωσία πριν από δύο μήνες του υπ. Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος σημείωσε ευθέως ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει διαμηνύσει με σαφήνεια στον Τούρκο ομόλογό του την ανάγκη περιορισμού των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε «τους Ελληνες και Κυπρίους εταίρους μας για την επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι και ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λευκωσία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή