Μεταξύ του τεμαχίου 4 και της ελληνικής ΑΟΖ το Μπαρμπαρός

Μεταξύ του τεμαχίου 4 και της ελληνικής ΑΟΖ το Μπαρμπαρός

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά επίπεδα, από πλευράς προκλήσεων, κινείται η τουρκική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πάφου, μετά την έναρξη των ερευνητικών εργασιών του γεωτρύπανου της ExxonMobil, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Τουρκίας, συνεχίζει να κινείται δυτικά της Κύπρου, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές στην «Καθημερινή Κύπρου», το Μπαρμπαρός κινείται στα όρια του τεμαχίου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, και περιοχής που εμπίπτει στα όρια δικαιοδοσίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το ερευνητικό σκάφος διέρχεται πότε προς τα κυπριακά και πότε προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 10 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα έκπληξη για τη δημοσιότητα που προσέλαβε το όλο θέμα. Υποστηρίζεται δε κατηγορηματικά πως στην περιοχή επικρατεί ηρεμία, ενώ οι κινήσεις των μέσων της Τουρκίας παρακολουθούνται διακριτικά. Φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού παραμένει στο σημείο, επιτηρώντας την περιοχή αλλά και τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους.

Στην περιοχή όπου εκτελείται δε η γεώτρηση της ExxonMobil, οι ίδιες πηγές δήλωσαν στην «Καθημερινή Κύπρου» ότι δεν έχει καταγραφεί η παραμικρή κίνηση, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή