Ανησυχία ΗΠΑ για Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία

Ανησυχία ΗΠΑ για Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις πιέσεις της προς την Άγκυρα αναφορικά με τους Αμερικανούς πολίτες που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες περί τρομοκρατίας και συμμετοχής στο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο γνωστοποίησε την ανησυχία των ΗΠΑ για αυτό το θέμα, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο Πόμπεο τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να ανοίξουν «επιπλέον διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία,  ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού «θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη και άδικη κράτηση από την Τουρκία πολιτών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και του επιστήμονα της NASA, Σέργκαν Γκόλγκε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, «ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συζητήσει τη σημασία των πρόσφατων εξελίξεων στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο υπουργός επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη κράτηση Αμερικανών πολιτών και τοπικού προσωπικό (της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής) εκ μέρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της NASA Σέργκαν Γκόλγκε».

Στήριξη σε Τραμπ για τη Σαουδική Αραβία

Στο μεταξύ, Αμερικανός ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της υποστηρικτικής στάσης των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία λίγη ώρα μετά την σχετική ανακοίνωση του προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αψήφησε τις διεθνείς πιέσεις και δεσμεύθηκε να παραμείνει ισχυρός εταίρος της χώρας παρά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

Χαρακτηριστικά, ο Πομπέο τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υποχρεωμένες να υιοθετήσουν πολιτικές που προωθούσαν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Πιο ειδικά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη χρόνια συνεργασία της Ουάσιγκτον με το Ριάντ «μία μακρά ιστορική δέσμευση, η οποία είναι απολύτως ζωτική για την αμερικανική εθνική ασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή