Οι τελευταίες, φρικτές στιγμές του Κασόγκι

Οι τελευταίες, φρικτές στιγμές του Κασόγκι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά είδαν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από την απομαγνητοφώνηση των ηχητικών καταγραφών που αποτυπώνουν τις τελευταίες, φρικτές στιγμές του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου, μέσα στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη. Το σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην τουρκική ιστοσελίδα Haberturk και υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Τσετινέρ Τσετίν, ο οποίος επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κασόγκι συνελήφθη αμέσως μόλις μπήκε στο προξενείο και οδηγήθηκε στην πτέρυγα Α, όπου στεγάζεται το τμήμα το οποίο εκδίδει βίζες.

«Αφήστε το χέρι μου, τι νομίζετε ότι κάνετε;», ακούγεται να φωνάζει ο Κασόγκι στα επτά λεπτά που διαρκεί η έντονη λογομαχία του με τέσσερα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Στη συνέχεια, ο Κασόγκι μεταφέρεται στην πτέρυγα Β, όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες και ακολουθούν άλλα τέσσερα λεπτά ηχητικής καταγραφής, όπου ο Κασόγκι ξυλοκοπείται και βασανίζεται. Στο διάστημα αυτό ακούγονται οι φωνές άλλων τριών ανθρώπων. Οι τουρκικές υπηρεσίες ταυτοποίησαν τον Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ο οποίος είχε ταξιδέψει πολλές φορές μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και θεωρείται ότι είχε το γενικό πρόσταγμα στην εκτέλεση Κασόγκι. «Προδότη, θα δώσεις λογαριασμό!», ακούγεται να κραυγάζει ο Μουτρέμπ, ο οποίος στη συνέχεια τηλεφωνεί 19 φορές για να δώσει αναφορά στον Σαούντ αλ Καχτάνι, εκ των κορυφαίων συμβούλων του πρίγκιπα διαδόχου. Ακολουθούν ηχητικές καταγραφές από το μαρτύριο που υπέστη ο Κασόγκι, έχοντας μεταφερθεί πλέον στην πτέρυγα Γ, όπου βρίσκεται και το γραφείο του προξένου.

Επειτα από κενό μιας ώρας και 15 λεπτών, που αποδίδεται σε ηλεκτρονικές παρεμβολές, ακούγεται η φωνή του Σαουδάραβα μηχανικού Μουσταφά αλ Μοντάινι να λέει: «Είναι μακάβριο να φορέσω τα ρούχα του ανθρώπου που σκοτώσαμε πριν από 20 λεπτά». Ο Μοντάινι βγήκε από το προξενείο με τα ρούχα του Κασόγκι και κατευθύνθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να παραπλανήσει τις Αρχές.

Στο μεταξύ, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, διερωτήθηκε, σε χθεσινή ομιλία του, «τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και στη νοοτροπία του Οσάμα μπιν Λάντεν». Ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι «το δίχτυ κλείνει γύρω από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι δρόμοι διαφυγής κλείνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή