Κατά του σχεδίου Brexit τάσσεται η Ισπανία ενόψει συνόδου

Κατά του σχεδίου Brexit τάσσεται η Ισπανία ενόψει συνόδου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κατά του προσχεδίου της Τερέζα Μέι για το Brexit θα ψηφίσει την Κυριακή η κυβέρνηση της Ισπανίας, εφόσον οι δύο χώρες δεν έχουν καταλήξει σε ξεχωριστή συμφωνία για τον διαφιλονικούμενο βρετανικό θύλακο του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η έγκριση του προσχεδίου της Βρετανής πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή δεν απαιτεί, όμως, ομοφωνία, παρά μόνον απλή πλειοψηφία, ενισχύοντας τις ελπίδες της πρωθυπουργού για προώθηση του σχεδίου της για Brexit στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόζεπ Μπορέλ, είπε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ της έγκρισης του σχεδίου της Τερέζα Μέι εφόσον το θέμα του Γιβραλτάρ δεν έχει συμφωνηθεί σε συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο εμπλεκόμενων κρατών.

Την απογοήτευσή του για τη στάση της Ισπανίας εξέφρασε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, χαρακτηρίζοντας καιροσκοπική την απόφαση της Μαδρίτης να εγείρει το ζήτημα του θυλάκου σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τα σχέδια της κ. Μέι προέρχεται, όμως, από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) των προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας, οι δέκα βουλευτές του οποίου στηρίζουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το DUP έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τη διατήρηση ανοικτών συνόρων μεταξύ της βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το κόμμα προέβη, μάλιστα, σε επίδειξη δύναμης το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια ψήφισης νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Η κοινοβουλευτική ομάδα του DUP προχώρησε έτσι σε αποχή από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, καταψηφίζοντας μάλιστα μία από τις τροπολογίες του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή