Singularity Greece Summit: Το υποθετικό αύριο είναι ήδη εδώ

Singularity Greece Summit: Το υποθετικό αύριο είναι ήδη εδώ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχύτητα με την οποία η επιστημονική φαντασία μετατρέπεται σε πραγματικότητα ήταν ο ιστός που συνέδεε τις ομιλίες που ακούστηκαν στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα του Singularity Greece Summit στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η αίσθηση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά την παρουσίαση της δρος Ντίβια Τσαντέρ, νευροεπιστήμονος και γιατρού που διδάσκει στο Stanford και στο Singularity University. «Μπορούμε να πάρουμε τον κώδικα της ζωής και να τον ξαναγράψουμε για να θεραπεύσουμε ασθένειες», είπε η Τσαντέρ, εξηγώντας τις δυνατότητες του CRISPR, μιας μεθόδου τροποποίησης γονιδίων που είναι πολύ απλούστερη και φθηνότερη από οτιδήποτε είχε προηγηθεί. Οπως ανέφερε, μόλις αυτόν τον μήνα ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές μελέτες χρήσης του CRISPR στην Ευρώπη, για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία και μεσογειακή αναιμία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δυνατότητα παραγωγής ανθρώπινων αυτιών μέσω της εμφύτευσης ανθρώπινων κυττάρων στα υπολείμματα μήλων, στη χρήση βακτηρίων ως μελάνι για την τρισδιάστατη εκτύπωση και τη μεταμόσχευση προσώπων, και άλλα εξωπραγματικά. Μίλησε για ρομποτικά άκρα που ελέγχονται από το μυαλό και δίνουν κινητικότητα ξανά σε παραπληγικά άτομα και για τις εκπληκτικές διαγνωστικές ικανότητες που ήδη επιδεικνύει η τεχνητή νοημοσύνη. Και ανέδειξε τα πολλαπλά ηθικά διλήμματα και τους κινδύνους κατάχρησης των νέων τεχνολογιών, από τα μωρά κατά παραγγελία έως τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων για την υποκλοπή των πιο ενδόμυχων μυστικών μας.

Ο Ραμέζ Νάαμ, επενδυτής, συγγραφέας και διδάσκων στο Singularity University, μίλησε για τις ανατροπές που θα προκαλέσει η ανανεώσιμη ενέργεια καθώς γίνεται φθηνότερη και πιο ευρέως διαθέσιμη. Οπως εξήγησε, σε πολλές περιοχές του κόσμου η αιολική και ιδιαίτερα η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη φθηνότερες από την ενέργεια που παράγεται από τον άνθρακα. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να μπορεί να παράγει ηλιακή ενέργεια που να κοστίζει 3,5 (αμερικανικά) σεντς ανά κιλοβατώρα ή λιγότερο – πολύ φθηνότερα από οποιαδήποτε άλλη πηγή», εκτίμησε.

Παράλληλα, ο Νάαμ προέβλεψε ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα αρχίσει να μειώνεται παγκοσμίως πολύ ταχύτερα από τις προγνώσεις των περισσότερων μεγάλων εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Ηδη η ζήτηση για πετρελαιοκίνητα ή βενζινοκίνητα αυτοκίνητα έχει αρχίσει να μειώνεται στην Κίνα, τη μεγαλύτερα αγορά στον κόσμο, είπε. Η πιο σημαντική εξέλιξη που θα επιταχύνει αυτήν την τάση –εξήγησε– θα είναι η ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, κυρίως χάρη στην εξαιρετική μείωση του κόστους των μπαταριών.

«Δυναμική τιμολόγηση»

Ο Αμίν Τουφάνι, που κατέχει την έδρα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Singularity University, έδωσε τη μεγάλη εικόνα του πώς τα οικονομικά και η πρακτική των επιχειρήσεων αλλάζουν στην εποχή των εκθετικών τεχνολογιών. Ο Τουφάνι μίλησε για την ανάδυση των νανο-οικονομικών, καθώς γίνεται πλέον εφικτό να μετρηθεί και να αποτιμηθεί εργασία σε πολύ μικρότερη κλίμακα, και τόνισε τη σημασία για μια επιχείρηση να υπερβεί τη λογική της πώλησης. «Πρέπει αυτό που παρέχετε να γίνει μια πλατφόρμα», είπε στους επιχειρηματίες στο κοινό, «που να δρα ως γέφυρα αξίας μεταξύ των δύο πλευρών μιας αγοράς». Ο τεράστιος όγκος διαθέσιμων δεδομένων θα φέρει στο προσκήνιο τη «δυναμική τιμολόγηση» (διαφορετικές τιμές ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το προφίλ του καταναλωτή κ.ά.). Εταιρείες όπως η Amazon και η Alibaba έχουν ήδη κατοχυρώσει μεγάλο αριθμό από πατέντες στον τομέα αυτό, ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή