Μεγαλύτερες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα παρά στα ιταλικά

Μεγαλύτερες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα παρά στα ιταλικά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβότερα «πληρώνει» η Ελλάδα την ιταλική κρίση όπως δείχνει η πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία χθες σημείωσαν σημαντικά μεγαλύτερη επιδείνωση από τα ιταλικά, μετά και τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, με τη Ρώμη να δηλώνει –παρά τις παρατηρήσεις του Eurogroup– πως δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε χθες άνοδο της τάξεως του 2,52% και διαμορφώθηκε στο 4,683% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων εκτοξεύθηκε στις 434 μονάδες βάσης. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,675% με άνοδο 6,43% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, και παρά τις ανησυχίες των επενδυτών, σημείωσαν άνοδο μόλις 0,50% στο 3,635%, με το ιταλικό spread να αυξάνεται στις 328 μ.β.

Παρόλο που η Ιταλία αποτελεί το επίκεντρο των ανησυχιών και των αναταραχών, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι αυτά που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, τη στιγμή που άλλα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, όπως τα πορτογαλικά, παραμένουν… ατάραχα. Αυτό αποδεικνύει ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βγει εδώ και τρεις μήνες από το καθεστώς των προγραμμάτων διάσωσης, παραμένει ακόμη εξαιρετικά ευάλωτη στις εξωτερικές εξελίξεις, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι ενέχει ακόμη μεγάλο ρίσκο, γι’ αυτό και προτιμούν να απέχουν από τους ελληνικούς τίτλους, κρατώντας έτσι τη χώρα αποκλεισμένη από τις αγορές εδώ και εννέα μήνες.

Πάντως, αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως ο λόγος που θέλει αλλά δεν μπορεί να βγει στις αγορές εδώ και μήνες είναι οι αναταράξεις στην Ιταλία, το μήνυμα των επενδυτών είναι πως δεν φταίει μόνο η Ιταλία. Προφανώς, όπως δείχνει και η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η επενδυτική κοινότητα δεν έχει ακόμη πειστεί για τις προοπτικές της Ελλάδας. Η αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο πολιτικό τοπίο κρατούν επίσης «κλειστή» την πόρτα των αγορών. Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει κάτω από την κατηγορία «επενδυτικής βαθμίδας», η μη επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ καθώς και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, διατηρούν την επιφυλακτικότητα των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο να αυξήσουν την έκθεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή