Το μεγαλύτερο σκάνδαλο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Από το 1986 έως το 1996, που ο Κώστας Σημίτης έγινε πρωθυπουργός, η πολιτική ζωή σφραγίστηκε από σκάνδαλα. Οι έχοντες στοιχειώδη μνήμη θυμούνται το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον περιβόητο «Κουτσονόμο» για την προστασία του τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά, που προκάλεσε σάλο ακριβώς πριν από 30 χρόνια, με αποκορύφωμα την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα και άλλων υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο. Θυμούνται επίσης μια χιονοστιβάδα κατηγοριών για σκάνδαλα κατά την περίοδο Μητσοτάκη (1990-1993). Η δρομολογημένη παραπομπή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο ματαιώθηκε στις αρχές του 1995 με παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου. Την ίδια εποχή ο Ανδρέας και το στενό περιβάλλον του αντιμετώπιζαν αιχμές για τη «βίλα της Εκάλης». Η περίοδος Σημίτη, ακόμα και αν προσμετρήσουμε όλες τις υποθέσεις πολιτικού χρήματος που αποκαλύφθηκαν, δεν συγκρίνεται σε ένταση και πυκνότητα σκανδάλων με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και ό,τι ακολούθησε. Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων αλλά και η πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου χαρακτήρισαν την επικαιρότητα την περίοδο 2004-2009, με σειρά από υπουργούς να εμπλέκονται σε δικαστικές περιπέτειες.

Σήμερα επιχειρείται όχι μόνο να αντιστραφεί η αλήθεια και να παρουσιαστεί ότι τα περισσότερα σκάνδαλα έγιναν την περίοδο 1996-2004, αλλά και να πληγούν το κύρος και η αξιοπρέπεια του ιδίου του Κώστα Σημίτη. Η διαταγή ανοίγματος λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και η προφυλάκιση Παπαντωνίου με μοναδικό «στοιχείο» μια ανακυκλωμένη εικασία στελέχους της εταιρείας Thales, που ήταν γνωστή στη Δικαιοσύνη και καταγεγραμμένη στον Τύπο ήδη από το 2006, δείχνουν ότι δοκιμάζονται πρώτη φορά στη μεταπολίτευση μεθοδεύσεις δίωξης πολιτικών αντιπάλων που μοιάζουν σαν το αντεστραμμένο είδωλο των μετεμφυλιακών διώξεων κατά πολιτικών της Αριστεράς. Η επίθεση λάσπης στον κ. Σημίτη διευκολύνεται από τη δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσεται σε μια αριστερή πολιτική επιχείρηση. Στόχο έχει την αποδυνάμωση του εκσυγχρονιστικού ρεύματος, έτσι ώστε να επικρατήσει ανεμπόδιστα ο αριστερός αναθεωρητισμός για τη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου και να εδραιωθεί στην εξουσία ένα ρεύμα λαϊκισμού με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Η δολιοφθορά της δημοκρατίας με πρόσχημα «τα σκάνδαλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή