Πώς χάθηκαν τα εισοδήματα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι ευχάριστο να το ακούει κανείς, αλλά είναι απαραίτητο να μη το ξεχνάμε. Αντιγράφω ένα κεντρικό από τα (πολλά) συνταρακτικά συμπεράσματα της μελέτης που έκανε η ομάδα του Μάνου Ματσαγγάνη για τη διαΝΕΟσις, όπως παρουσιάστηκε στη σελ. 3 του χθεσινού φύλλου της «Κ» σχετικά με τις εισοδηματικές ανατροπές που προξένησε το πρώτο κύμα της μεγάλης ελληνικής κρίσης στην περίοδο 2009-2014.

«Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι σε σύγκριση με τους συνταξιούχους, οι νέοι σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και οι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου σε σύγκριση με του χαμηλότερου επιπέδου».

Χάθηκε το 42% των εισοδημάτων με τα οποία «μπήκαμε» στην περίοδο της κρίσης. Ποιοι τα έχασαν; Πρώτον, οι αυτοαπασχολούμενοι (-40,3%). Ακολουθούν οι μισθωτοί (-38,6%), ενώ πιο συγκρατημένες ήσαν οι απώλειες των συνταξιούχων (-32,5%).

Αν ο κ. Τσίπρας διάβαζε ή, καλύτερα ακόμη, προσκαλούσε την ομάδα Ματσαγγάνη για να ενημερωθεί σε ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως είναι οι εισοδηματικές μεταβολές, η κατανομή του εισοδήματος και της απασχόλησης, θα καταλάβαινε πόσο λανθασμένη είναι η δική του φορολογική πολιτική. Πολιτική την οποία, μάλιστα, ετοιμάζεται να επιβεβαιώσει με σειρά νομοθετημάτων, επιδιώκοντας επιπλέον να δεσμεύσει σε αυτήν και την επόμενη διακυβέρνηση. Η έρευνα απαντά και σε ένα άλλο ενδιαφέρον ερώτημα. Σας παρακαλώ να θυμάστε ότι το ΑΕΠ μειώθηκε στα έτη 2008 μέχρι και 2013, αυξήθηκε το 2014 (λίγο) και μειώθηκε πάλι το 2015 και το 2016 (λίγο) για να αρχίσει να αυξάνεται το 2017 (λίγο) και το 2018 (λίγο περισσότερο). Από όλα αυτά βγαίνει μια μείωση περίπου 26%, στην οποία αναφέρεται συχνά ο κ. Τσίπρας για να τη χρεώσει ολόκληρη στα παλιά κόμματα και στα μνημόνια, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το ΑΕΠ χάθηκε κυρίως επειδή ελαττώθηκαν οι παραγωγικές μας ικανότητες λόγω της κρίσης την ώρα που βουλιάζαμε στα χρέη.

Πέραν, όμως, αυτής της λαθροχειρίας, ο πρωθυπουργός οφείλει να κατανοήσει το πραγματικό γεγονός ότι το υπόλοιπο κομμάτι του εισοδήματος που χάθηκε, για να φθάσουμε στο 42% που αναφέραμε πιο πάνω, «δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στη μεγάλη αύξηση της φορολογίας που συνέβη την ίδια περίοδο», σημειώνεται.

Υπολογίστε τώρα πόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση από την ίδια αιτία, την πρόσθετη αύξηση των φόρων, στην περίοδο διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Τώρα ξέρετε γιατί ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να συνεχίσει να αγνοεί και τα γεγονότα της πρωθυπουργίας του και, κυρίως, τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Μέχρις ότου δει το χρώμα που θα πάρουν οι τηλεοπτικοί χάρτες το βράδυ των εκλογών. Οταν τις αποτολμήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή