Η Ε.Ε. υποστηρίζει την τρομοκρατία, δηλώνει ο Ερντογάν

Η Ε.Ε. υποστηρίζει την τρομοκρατία, δηλώνει ο Ερντογάν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα προτού αφιχθεί στην Αγκυρα υψηλή αντιπροσωπεία της Ε.Ε. για σημαντικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους ότι «υποστηρίζουν τρομοκράτες» και να ξεσπαθώσει εναντίον του «Ουγγροεβραίου Σόρος».

Αφορμή για τη νέα έκρηξη δυσαρέσκειας του Τούρκου προέδρου στάθηκε η προχθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που αξίωνε την άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέχρι τη σύλληψή του, τον Νοέμβριο του 2016.

«Σε όποια πόλη της Ευρώπης κι αν πάτε, θα δείτε τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης (του κουρδικού ΡΚΚ) να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να μαζεύουν εκατομμύρια», υποστήριξε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα συνέλευσης τοπικών αρχόντων (μουχτάρηδων), στο προεδρικό του μέγαρο. «Προειδοποιώ τους Ευρωπαίους φίλους μας ότι αυτοί οι τρομοκράτες που τόσο αγαπούν θα στρέψουν τα όπλα εναντίον τους όταν τα συμφέροντα των δύο πλευρών έρθουν σε σύγκρουση», προσέθεσε.

Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του φυλακισμένου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλο, υποστηρίζοντας ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, που ξεκίνησαν από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. «Και ποιος βρίσκεται πίσω του;», διερωτήθηκε ρητορικά ο Ερντογάν.

«Ο διάσημος Ουγγροεβραίος Τζορτζ Σόρος. Ο άνθρωπος αυτός έχει βαλθεί να διαιρέσει τα έθνη και να τα διαλύσει», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από όσους τον έχουν κατηγορήσει για αντισημιτισμό. Σήμερα αναμένονται στην Αγκυρα η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Στο κέντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν η επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία ώστε να καταστούν δυνατά η κατάργηση της βίζας και το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην τελωνειακή ένωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή