Σε πλειστηριασμό το ποσοστό της FF στα Αττικά Πολυκαταστήματα

Σε πλειστηριασμό το ποσοστό της FF στα Αττικά Πολυκαταστήματα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εκπλειστηριασμό της συμμετοχής ύψους 35,7% συνολικά που κατέχει ο όμιλος Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα, προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να ανακτήσουν τα κεφάλαια που έχουν δανείσει στην κλυδωνιζόμενη εισηγμένη επιχείρηση. Την εν λόγω συμμετοχή έλαβαν ως εξασφάλιση έναντι του δανεισμού τους στη Folli Follie τον Μάιο, οπότε και ξέσπασε η κρίση αξιοπιστίας αλλά και ρευστότητας μετά τις σχετικές καταγγελίες για την εμπορική και οικονομική της θέση.

Ο πλειστηριασμός θα ξεκινήσει με την κοινοποίηση στην εταιρεία των εγγράφων περί του εκπλειστηριασμού με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται σε νομοθετικό διάταγμα (1923), κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Από την κοινοποίηση μέχρι τον πλειστηριασμό υπάρχει ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, κατά το οποίο οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν κατά τον νόμο να προσπαθήσουν να «παγώσουν» την πώληση. Από την πλευρά της Folli Follie αλλά και από μερίδα πιστωτών διατυπώνονται ενστάσεις για αυτή την κίνηση των τραπεζών και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί το «πάγωμα» της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι μετά την απόρριψη της σχετικής αίτησής της τη Δευτέρα, η Folli Follie δεν βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας.

Οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένονται κατά την εβδομάδα που αρχίζει στις 10 Δεκεμβρίου και θα αξιολογηθούν με βάση την αποτίμηση που έχει διενεργηθεί από διεθνή οίκο για λογαριασμό των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση ανεβάζει την αξία του 100% της Αττικά Πολυκαταστήματα στα 140 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως υπάρχει οργανωμένη μετοχική πλειοψηφία που ελέγχει τον όμιλο και το management, η μειοψηφική συμμετοχή που επιδιώκουν να εκποιήσουν θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα discount. Για την αποτίμηση δεν ελήφθη υπ’ όψιν μόνον η λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 16 εκατ. ευρώ (EBITDA) της Αττικά Πολυκαταστήματα, αλλά και το γεγονός πως έχει μηδενικό πρακτικά δανεισμό καθώς και ταμείο ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν πρέπει να καταβάλουν το 30% του ελάχιστου τιμήματος που θα οριστεί.

Ο διαγωνισμός θα γίνει ταυτόχρονα για δύο διαφορετικά πακέτα μετοχών, ένα 10,4% και ένα 25,3%, καθώς δύο διαφορετικές είναι και οι εταιρικές οντότητες του ομίλου Folli Follie που τις κατέχουν. Οι τράπεζες επιδιώκουν να ανακτήσουν δάνεια συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά της Folli Follie στην πρόσφατη αίτηση προστασίας που απορρίφθηκε, ενέγραφε τις υποχρεώσεις αυτές προς τις τράπεζες στα 32 εκατ. Πηγές σε γνώση των λεπτομερειών, αποδίδουν τη μεγάλη διαφορά σε εγγυητικές επιστολές και δεσμευμένα μετρητά, που η μία πλευρά περιλαμβάνει και η άλλη όχι. Σε περίπτωση που από τον πλειστηριασμό υπάρξει έσοδο υψηλότερο των 48 εκατ., αυτό θα πιστωθεί υπέρ της Folli Follie.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει άγνωστο αν θα εμφανιστούν παραπάνω από ένας υποψήφιοι επενδυτές, δεδομένου πως η συμμετοχή που πωλείται είναι μειοψηφική. Το μόνο βέβαιο είναι πως για το ποσοστό αυτό έχει ενδιαφερθεί το σχήμα Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου, το οποίο ελέγχει την πλειοψηφία (56%) της Αττικά Πολυκαταστήματα. Η Αττικά Πολυκαταστήματα λειτουργεί τα βασικά της πολυκαταστήματα στο εμπορικό κέντρο City Link στο Σύνταγμα, στο Golden Hall και στο The Mall Athens, όπως και στο Mediterranean Cosmos και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Αθροιστικά ελέγχει 50.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων και το 2017 σημείωσε πωλήσεις ύψους 178,85 εκατ. ευρώ έναντι 166,98 εκατ. το 2016 (+7,1%). Τα μεικτά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 7,8% και τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 16,2 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή