Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί με 12,5 εκατ. ευρώ τη Sunlight

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί με 12,5 εκατ. ευρώ τη Sunlight

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρηματοδότηση της Sunlight ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι παρέχει δάνειο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Sunlight, με στόχο την επέκταση της εξειδικευμένης παραγωγής και την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα δραστηριότητάς της. Συγκεκριμένα, η Sunlight αναμένεται με τα νέα κεφάλαια να αξιοποιήσει την ανάπτυξη του νέου εργοστασίου στο Ολβιο Ξάνθης. Το εργοστάσιο ανακατασκευάζεται μετά τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε ανήμερα την Πρωτομαγιά.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί απευθείας μια ελληνική βιομηχανική επιχείρηση στο πλαίσιο του γνωστού πακέτου Γιούνκερ. Μέχρι σήμερα στο ίδιο πλαίσιο έχει δώσει δάνεια στον ΟΤΕ (ύψους 150 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και στη Fraport Greece (ύψους 280 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων. Επίσης, με δάνεια στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ (που στόχο έχει να κινητοποιήσει επενδύσεις περίπου 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020 στην Ε.Ε.) έχουν χρηματοδοτηθεί ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκλειστικά μέσω τραπεζών.

Τη στήριξη της κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στην εκδήλωση της Sunlight, ο κ. Δραγασάκης τη χαρακτήρισε μια επιχείρηση που «υπερβαίνει δημιουργικά δυσκολίες και ατυχήματα που μπορεί να συμβούν, με τρόπο που προστατεύει την εργασία και σέβεται τους εργαζομένους» και ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΤΕπ στην Ελλάδα Πίτερ Τζέικομπ, σχολιάζοντας τη συμφωνία, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενισχύει τις καινοτόμους επιχειρήσεις όπως αυτή της Sunlight. Ο ίδιος σημείωσε ότι η τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας στον επιχειρηματικό τομέα και για τον λόγο αυτό η τράπεζα αποφάσισε να υποστηρίξει τις επενδύσεις της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας.

Το δάνειο της ΕΤΕπ προς τη Sunlight είναι επταετούς διάρκειας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης Βασίλη Μπίλη, η ΕΤΕπ καλύπτει περίπου το 1/3 των συνολικών αναγκών της επιχείρησης σε κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι η Sunlight θα αναζητήσει νέα κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές, που δεν κατονόμασε, προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα επένδυση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight ανέφερε ακόμη ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο τέθηκε σε κίνηση η γραμμή παραγωγής των μπαταριών αμυντικού τομέα (υποβρύχια) και έναν μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο, τέθηκε σε λειτουργία η παραγωγή μπαταριών βιομηχανικού τομέα (μπαταρίες έλξης και αποθήκευσης ενέργειας). Το νέο εργοστάσιο ωστόσο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο κ. Μπίλης ανέφερε ακόμη  ότι, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής αποζημίωσης, η εταιρεία έχει εισπράξει μέχρι σήμερα 18 εκατ. ευρώ και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την καταβολή του υπολοίπου των αποζημιώσεων που έχει εγείρει η επιχείρηση. Ωστόσο κράτησε κλειστά χαρτιά για το θέμα, όπως επίσης για το σύνολο της ζημίας που έχει υποστεί η επιχείρηση. Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος, αναφερόμενος στη συμφωνία, ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερες Sunlight, καθώς τέτοιου είδους επιχειρήσεις δημιουργούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή, όπως ανέφερε, δείχνει ότι, πέρα από φαινόμενα τύπου Folli Follie, υπάρχει και μια Ελλάδα που δημιουργεί και παράγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή