Δριμύ «κατηγορώ» Μέρκελ κατά εθνικιστών

Δριμύ «κατηγορώ» Μέρκελ κατά εθνικιστών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Κατηγορώ» εναντίον των εθνικιστών και του απομονωτισμού εξαπέλυσε χθες, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για καθαρό εθνικισμό και όχι πατριωτισμό να πιστεύει κανείς ότι θα τα καταφέρει όλα μόνος, δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ, υιοθετώντας υψηλούς τόνους, και τόνισε ότι πατριωτισμός είναι να περιλαμβάνει και τους άλλους στα γερμανικά συμφέροντα. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία της ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, την πρώτη της μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η Μέρκελ, παρότι μιλούσε στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, προτίμησε να αναφερθεί εκτενώς στον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο. Τάχθηκε κατά των «εθνικών εγωισμών» και προειδοποίησε πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν διεθνείς συμφωνίες εάν ο καθένας ασχολείται μόνο με το εθνικό συμφέρον του.

«Ο κόσμος του Ψυχρού Πολέμου ήταν απαίσιος, αλλά ήταν πιο ξεκάθαρος. Σήμερα υπάρχουν διάφορα κέντρα, για τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο το πώς συνδέονται μεταξύ τους. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι αποφασιστικής σημασίας για τη Γερμανία. Το γερμανικό συμφέρον είναι να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους. Αυτή είναι η επιτυχία της Ευρώπης και αυτή είναι η επιτυχία ενός πολυμερούς κόσμου», τόνισε και τάχθηκε υπέρ των διεθνών συνεργασιών, ενώ υπερασπίστηκε το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. «Αυτή η συμφωνία για τη μετανάστευση, όπως και το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες», επισήμανε, «είναι η σωστή προσπάθεια απάντησης προκειμένου να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα διεθνώς, αλλά και μεταξύ μας».

Σε μια ασυνήθιστη ενέργειά της, απάντησε και στην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλις Βάιντελ, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο παράνομων προεκλογικών δωρεών και μιλώντας στην Μπούντεσταγκ τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από την καγκελάριο. «Βγείτε από τους γυάλινους πύργους σας και σταματήστε να πετάτε πέτρες οι οποίες στο τέλος θα πετύχουν εσάς τους ίδιους», είπε η κυρία Βάιντελ, για να της απαντήσει η καγκελάριος: «Το ωραίο στις ελεύθερες συζητήσεις είναι ότι ο καθένας μιλάει για ό,τι νομίζει ότι είναι σημαντικό για τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή