Ανάπτυξη 2,2% το 2019 στην Ελλάδα «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη 2,2% το 2019 στην Ελλάδα «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, όπως παρατηρεί ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας ότι το 2019 θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,2% από 2,1% εφέτος. Το 2020 θα εξασθενήσει ελαφρώς στο 2,1%.

Σταδιακά, η σημαντική συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη θα αποδυναμωθεί – μείζων είναι ο ρόλος των εξαγωγών του κλάδου του τουρισμού και των προϊόντων εκτός πετρελαίου. Αναμένεται να αποκατασταθούν οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις ενόσω η εμπιστοσύνη καταναλωτών και εταιρειών θα αναθερμαίνεται. Παράλληλα η ανεργία, η οποία παραμένει υψηλή, θα συνεχίσει να μειώνεται, τονώνοντας με τη σειρά της την εμπιστοσύνη. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι ολοένα και υψηλότερο ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Υποστηρικτικά για την ανάκαμψη λειτουργεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

Κατά τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο του 3,5% για το 2018 χάρη στο ότι τα έσοδα αυξάνονται ταχύτερα από τις δαπάνες.

Συγχρόνως, με την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 προβλέπεται η στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με φορολογικά μέτρα, καθώς και η λήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Εάν η πιο βραδεία ανάπτυξη θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρήσει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις σε κοινωνικά μέτρα και υποδομές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο διεθνής οργανισμός συστήνει την ενίσχυση των επενδύσεων για τη διατήρηση της ανάκαμψης. Τέλος, αναφέρει ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει ένα σημείο αδυναμίας της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή