Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βάζει μπροστά η Ε.Ε.

Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βάζει μπροστά η Ε.Ε.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αυξάνοντας την πίεση προς την ιταλική κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες δήλωσαν χθες ότι θα ξεκινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες καθώς τα σχέδια της Ρώμης για αύξηση δαπανών παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες δημοσίευσε τις εκθέσεις της για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και τόνισε πως για την περίπτωση της Ιταλίας τα σχέδιά της για το 2019 είναι «μη συμβατά» με τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα και για αυτό η πιθανή έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι δικαιολογημένη.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός έχει κινδύνους για την ιταλική οικονομία, τις επιχειρήσεις της, τους καταθέτες και τους φορολογουμένους», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και αν σε έξι μήνες η Ρώμη δεν έχει πάρει μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος του προϋπολογισμού της, τότε διακινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα από 0,2% έως 0,9% του ΑΕΠ της.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και για άλλα κράτη-μέλη στο παρελθόν, δεν έχει προχωρήσει ποτέ τόσο ώστε να φτάσει να επιβάλει πρόστιμα. «Στο παρελθόν η Ιταλία είχε κάνει πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και στην επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Σήμερα», πρόσθεσε, «η αυξανόμενη αβεβαιότητα θέτει σε κίνδυνο αυτή την πρόοδο», δήλωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές προβλέψεις για το χρέος της Ιταλίας, το οποίο θα παραμείνει στο 130% του ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια, είπε: «Δεν μπορώ να δω πως η διαιώνιση αυτής της ευπάθειας θα ενίσχυε την οικονομική κυριαρχία. Αντ’ αυτού πιστεύω ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε μεγαλύτερη λιτότητα», είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο Ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και ο Μ. Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τον προϋπολογισμό τους, που θέλει 2,4% του ΑΕΠ έλλειμμα και 1,5% ανάπτυξη. Τα δύο αυτά νούμερα τους έχουν φέρει σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες ότι παραμένει πεπεισμένος πως ο προϋπολογισμός της χώρας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αναμένει τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γίνει για το Brexit.

Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα έχει συμμορφωθεί προτού φθάσουν να συζητούν τα πιθανά πρόστιμα, όχι εξαιτίας της πολύπλοκης ευρωπαϊκής διαδικασίας, αλλά κυρίως λόγω των πιέσεων που θα έχουν ασκηθεί στα ομόλογά της.

Πρόβλημα Ε.Ε. και με Ισπανία

Η Κομισιόν έχει ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά και με τον ισπανικό προϋπολογισμό για το 2019, κρίνοντας πως η κυβέρνηση απομακρύνεται από τους μεσοπρόθεσμους στόχους για μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος και δημοσίου χρέους. Βέβαια, η ισπανική κυβέρνηση θα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2018, γεγονός που επιτρέπει στην Ε.Ε. να ολοκληρώσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ισπανίας. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,1% του ΑΕΠ το 2019 από 2,7% το 2018, και όχι στο 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει η Μαδρίτη. Παράλληλα, η Ε.Ε. παρατηρεί ότι η Μαδρίτη δεν έχει λάβει μέτρα ώστε να ενισχύσει τον αυτόματο μηχανισμό που υπάρχει ώστε να διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και ότι δεν έχει προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι Βρυξέλλες να αυξάνουν την πίεση ώστε η Ισπανία να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με κόστος 8 δισ. ή 0,65% του ισπανικού ΑΕΠ, με τη Μαδρίτη να τις μεταθέτει κυρίως στο 2020. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ θα καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό του 2019 από το Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή