Εκκλησία: Συνέχεια σύγκρουσης σε υψηλούς τόνους

Εκκλησία: Συνέχεια σύγκρουσης σε υψηλούς τόνους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι το στενό επιτελείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου ερίζει προς το παρόν παρασκηνιακώς, για το ποιος έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης που η συμφωνία με την κυβέρνηση δεν έγινε αποδεκτή από τους κληρικούς και την Ιεραρχία, οι μητροπολίτες των «αντίπαλων» στρατοπέδων ξεσπαθώνουν. Οσο για τον κ. Ιερώνυμο, από τη Λιβαδειά διεμήνυσε ότι «θα μιλήσει τελευταίος…».

Ειδικότερα, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ –ήταν ο ένας εκ των δύο που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος κατά του κ. Ιερωνύμου, από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας– μίλησε ευθέως (Τ/Σ Αντένα) για «κανονικά παραπτώματα του κ. Ιερωνύμου που δεν παραγράφονται». «Οι πολιτικοί μπορεί να παραγράψουν τις ευθύνες τους. Τα κανονικά παραπτώματα και των μητροπολιτών και των συνοδικών μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου δεν παραγράφονται ούτε με τον θάνατό τους. Μπορεί και μετά θάνατο να επικριθούν και να κατακριθούν…», είπε και συμπλήρωσε εμφατικά: «Δεν παραγράφονται! Δεν μπορεί κανείς να πει “ό,τι έγινε έγινε ας το ξεχάσουμε”, δεν ξεχνιόνται. Στην εκκλησιαστική ζωή τίποτα δεν ξεχνιέται». Μάλιστα, ο κ. Δανιήλ ανέφερε με νόημα ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι κυβερνητικός, ποιμενάρχης είναι. Θα ήταν αδιανόητο να πάει με την πολιτεία, θα ακύρωνε τον εαυτό του».

Στην άλλη πλευρά, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος –βρίσκεται στο στενό επιτελείο του Αρχιεπισκόπου– μίλησε (ΕΡΤ) για αδικία εναντίον του Αρχιεπισκόπου. «Ο Αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε και πρέπει οι άγιοι αδελφοί να ζητήσουν ένα συγγνώμη που τον χαρακτήρισαν αλαζόνα και ότι δεν τους επέτρεψε να μιλήσουν», είπε.

Η κυβέρνηση βέβαια, και χθες διά του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, συνεχίζει στην ίδια ρότα, περί διαλόγου επί των 15 σημείων της συμφωνίας. Ο υπουργός ανέφερε (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) ότι «η Εκκλησία δεν είναι τόσο αφελής, ακόμη και αν υπήρχε ένα απίστευτα δόλιο σχέδιο της κυβέρνησης, να εμπλακεί σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Οταν (σ.σ.: η αξιωματική αντιπολίτευση) τα λέει αυτά, πρέπει να έχει και έναν σεβασμό σε έναν θεσμό. Ο δικός μας σεβασμός είναι δεδομένος, ανεξάρτητος των θρησκευτικών πεποιθήσεών μας».

Για τον διάλογο Εκκλησίας – Πολιτείας ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «ο διάλογος γίνεται με βάση ένα πλαίσιο και σε αυτό το πλαίσιο έχει δεσμευθεί η Ιεραρχία. Αν τυχόν εξαντληθεί και δεν προκύψουν συμφωνίες, τότε είναι προφανές ότι κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη της επόμενης ημέρας. Και αυτός είναι η κυβέρνηση. Δεν το αμφισβητεί αυτό κανείς. Ετσι λειτουργεί το πολίτευμα».

Τέλος, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά σε όσους αμφισβητούν τη νομιμοποίησή του να εκπροσωπεί το σύνολο των κληρικών της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή