Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας κόστισε πολλά στους αδυνάμους

Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας κόστισε πολλά στους αδυνάμους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αστερισμό του προϋπολογισμού και σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ενόψει της συζήτησής του στη Βουλή, εισέρχεται η Πειραιώς ήδη με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου, καθώς μιλάει για «κύκνειο άσμα» της κυβέρνησης, το οποίο κλείνει έναν κύκλο της οικονομικής ιστορίας της χώρας που χαρακτηρίστηκε από «ανευθυνότητα, αναποτελεσματικότητα και ιδεοληψίες», που κόστισε πολλά, ιδιαίτερα στους ασθενέστερους.

Αποδομώντας ξανά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, η Ν.Δ. θύμισε διά του αρμοδίου τομεάρχη Χρήστου Σταϊκούρα ότι οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν κι ότι για να καταστούν αυτά εφικτά υπερφορολογούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γίνονται κατασχέσεις, επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και η οικονομία βρίσκεται σε στάση πληρωμών.

29 νέοι φόροι

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί θα μειώσει κάποιους φόρους, μην υλοποιώντας τα περίφημα αντίμετρα και γκρεμίζοντας το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όταν η ίδια επέβαλε 29 νέους φόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας μέχρι σήμερα στα 9,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε για αποτυχία του προγράμματος που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, αφού η χώρα δεν μπορεί να βγει με ασφάλεια στις αγορές, οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστροφές φόρων προς ιδιώτες λιμνάζουν, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περικόπτεται. «Η κανονικότητα στη χώρα δεν έχει ακόμη επιστρέψει, αφού το χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει, οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί, το χάσμα καινοτομίας διευρύνεται, η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται, οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται, οι καταθέσεις των πολιτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα και η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται», προσθέτει ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., στρώνοντας το χαλί της επιχειρηματολογίας της Πειραιώς που αναμένεται ακόμη να εστιάσει στο γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει δραματικά (550 εκατομμύρια) το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για να της «βγουν» οι αριθμοί ως προς τις συντάξεις, αυξάνει τις δαπάνες στο Δημόσιο κατά 1 δισ., «προκαλώντας », όπως λένε στη Ν.Δ., την ελληνική κοινωνία.

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. επανέρχεται συστηματικά στην υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ανεβάζοντας καθημερινά τους τόνους και θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση. Χθες, διά στόματος Μαρίας Σπυράκη, διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τις εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας και των νομικών συμβούλων της ΔΕΠΑ που συνιστούσαν διαταγή πληρωμών για τα χρέη και διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην ELFE». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι οι υπουργοί Ενέργειας λάμβαναν εβδομαδιαία ενημέρωση για τη διόγκωση του χρέους προς τη ΔΕΠΑ, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τους κ. Δραγασάκη και Φλαμπουράρη σχετικά με «επωφελείς ρυθμίσεις προς την ELFE εις βάρος της ΔΕΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή