Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από το Μαξίμου

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από το Μαξίμου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεφύγει από τη στενωπό στην οποία έχει οδηγηθεί λόγω των εξελίξεων με επίκεντρο την Εκκλησία επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου «επενδύοντας» στον προϋπολογισμό του 2019, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αλλά και στα «θετικά μέτρα» που έρχονται σταδιακά προς ψήφιση. Η τακτική αυτή, εν είδει «επικοινωνιακής αντεπίθεσης», κρίθηκε κάτι παραπάνω από απαραίτητη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας, η οποία οριακά δεν γύρισε πλήρως εις βάρος της κυβέρνησης, καθώς κυριολεκτικά τελευταία στιγμή η Ηρώδου Αττικού έριξε τους τόνους, «κλωτσώντας το τενεκεδάκι» παρακάτω, προτάσσοντας την «έναρξη εξαντλητικού διαλόγου». Στο πλαίσιο των παραπάνω, χθες, κυβερνητικές πηγές, παράλληλα με «τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό» –που η ψήφισή του στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει «πανηγυρικό χαρακτήρα»– εστίαζαν στο πρωτογενές αποτέλεσμα από το οποίο θα προκύψει το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ο στόχος του 3,5% θα διαμορφωθεί τελικά στο 3,98% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έξτρα δημοσιονομικού χώρου που θα πάει «σε ελάφρυνση των ασθενεστέρων».

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος δίνοντας το ευρύτερο στίγμα ενόψει του 2019, έκανε λόγο για ένα νέο μείγμα πολιτικής με έντονο άρωμα παροχών. Ειδικότερα, από πλευράς εσόδων ανέφερε πως έχει ήδη υπολογιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών, αλλά και η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Οσον αφορά τις δαπάνες, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, η εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αλλά και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επιπλέον, στο Μαξίμου θέλουν να «σηκώσουν» το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, καθώς θεωρούν πως οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο Κράτους – Εκκλησίας ουσιαστικά «καπέλωσαν» τη σημαντική αυτή εξέλιξη, που αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού αφηγήματος. Εξ ου και συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν πως τα θετικά μέτρα έρχονται «χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο». Σε όλα τα παραπάνω, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που εκτός απροόπτου θα μιλήσει στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δυστοκία

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται καθυστέρηση στην ανακοίνωση του στελέχους που θα διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας, ενώ οι έτεροι βασικοί διεκδικητές –Κώστας Μπακογιάννης και Παύλος Γερουλάνος– έχουν ξεκινήσει ήδη την κούρσα για την πλατεία Κοτζιά. Οι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα διαψεύστηκαν εντός ωρών, με την Κουμουνδούρου να σημειώνει πως η υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας είναι «θέμα που χειρίζεται το Μαξίμου». Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα καταλήξει στις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, αλλά και Νότιου και Βόρειου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή