Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 910 εκατ. στον ΕΦΚΑ

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 910 εκατ. στον ΕΦΚΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των εισφορών κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης, μείωση των συντάξεων μέσω του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προβλέπει ο προϋπολογισμός, εκτιμώντας το πλεόνασμα των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε 910 εκατ. ευρώ.

Παρά τη μη εφαρμογή των νομοθετημένων περικοπών στις καταβαλλόμενες συντάξεις αλλά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ο προϋπολογισμός δείχνει ότι οι παρεμβάσεις τις διετίες 2015-2016 στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των νέων συντάξεων, είναι αρκετές ώστε να περιορίσουν τη δαπάνη για συντάξεις κατά 275 εκατ. ευρώ (28,387 δισ. ευρώ το 2019 από 28,662 το 2018). Μάλιστα, στις κύριες συντάξεις η μείωση είναι της τάξης των 348 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες κατά 74 εκατ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες για επικουρικές συντάξεις μέσω ΕΤΕΑΕΠ, λόγω της πληρωμής συντάξεων εντός του 2019 που δεν πληρώθηκαν κατά το τρέχον έτος. Το πλεόνασμα επιτυγχάνεται παρά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 935 εκατ. ευρώ. Η μείωση είναι άλλωστε μεγαλύτερη, αγγίζει το 1,35 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθεί από το κονδύλι του 2018 ποσό της τάξης των 419 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί εφάπαξ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τα αναδρομικά, στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων και των ενστόλων.

Παρ’ όλα αυτά πάντως, για πρώτη χρονιά, δεν προβλέπεται επιχορήγηση των Ταμείων και από τον ασφαλιστικό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ. Βέβαια, το πλεόνασμα είναι μειωμένο κατά 344 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Σωρευτικά, ο κοινωνικός προϋπολογισμός στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι προϋπολογισμοί των ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ προβλέπεται επίσης πλεονασματικός κατά 1,44 δισ. ευρώ (έναντι 1,64 δισ. ευρώ του 2018). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για μια ακόμη φορά το πλεόνασμα ύψους 518 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ, όταν η ανεργία εκτιμάται σε 18,2%. Βέβαια, προβλέπεται αυξημένη δαπάνη κατά 140 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα απασχόλησης σε σχέση με το 2018, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνονται τα 51 εκατ. ευρώ για επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή